11 de julio de 2020 | Actualizado 17:49

Stella Maris va acollir més de 3.000 mariners al port de Barcelona al 2018

Més de 30 voluntaris treballen de manera altruista en aquest centre d'ajuda i suport als professionals marítims que arriben a Barcelona
Port de Barcelona

El centre Stella Maris de l’Apostolat del Mar de Barcelona va acollir més de 3.000 mariners en les seves instal·lacions durant l’any 2018. A més, va allotjar 684 persones, va atendre prop de 4.000 tripulants de creuers a la seva oficina del Moll Adossat i va facilitar el transport de gairebé 5.000 mariners fins a la ciutat durant la seva escala a Barcelona. Així ho reflecteix la memòria anual de l’any passat. Stella Maris, que compta amb el suport del comitè de benestar del port de Barcelona, és l’ens encarregat de donar assistència a les tripulacions dels vaixells que amarren al port. Trenta sis voluntaris treballen de manera altruista en aquest centre, que va obrir les portes l’any 1927. 

El centre Stella Maris posa a disposició dels mariners una residència on poden pernoctar durant la seva estada a Barcelona, que va allotjar 684 persones, amb una ocupació que l’any 2018 ha estat del 65,9%. Segons les dades de la memòria anual, la majoria fan estades de menys d’una setmana i la professió que més en fa ús és la de mariner mercant. 

En aquest centre, els mariners també tenen un club on poden descansar, disposen de connexió a internet gratuïta per contactar amb la família, servei de biblioteca i assistència i assessorament sobre aspectes socials, religiosos, laborals, jurídics, etc. Més de 3.000 tripulants de vaixells de tot el món van visitar el club durant l’any passat, destacant els de nacionalitat filipina, índia, ucraïnesa, russa, italiana, polonesa i xinesa. Stella Maris disposa d’una altra oficina a la Terminal C del moll Adossat, també amb connexió a Internet gratuïta, que està especialment orientada a les tripulacions dels creuers i que va atendre 3.744 mariners durant el 2018. 

Pel que fa al servei d’assessorament jurídic que també ofereix, a través del Centre dels Drets del mariner, destaca la repatriació dels sis mariners del vaixell ‘C-Star’ que va ser abandonada al port de Barcelona per part del seu armador. Durant els més de 100 dies que va passar a Barcelona, la tripulació del ‘C-Star’, originària de Sri Lanka, va ser atesa pel comitè de benestar del port amb una acció conjunta coordinada per Stella Maris —que els va subministrar aliments i productes bàsics i els va donar suport en aspectes com la comunicació amb les famílies— i en la qual van intervenir la Capitania Marítima de Barcelona, la Federació Internacional de Treballadors del Transport-ITF i el port de Barcelona. Finalment, i gràcies a la tasca realitzada per l’Apostolat del Mar i els advocats d’ITF, que desenvolupen tasques de voluntariat a Stella Maris, es va aconseguir el pagament dels salaris i el retorn dels mariners a casa seva.