29 de mayo de 2020 | Actualizado 19:05
Port de Barcelona

El transbordament compensa el descens de les exportacions en el port de Barcelona

Mentre que els contenidors de transbordament i d’importació han crescut el 21,1% i el 4,7% respectivament, els d’exportació cauen l’11,7% fins a l’abril

El moviment de contenidors en el port de Barcelona s’ha situat per sobre d’1,1 milions de teus en l’acumulat fins al mes d’abril. Aquest volum representa el 6,8% més que el registrat en el primer quadrimestre del 2019, segons les xifres de l’Autoritat Portuària de Barcelona. Els tràfics de transbordament, amb un increment del 21,1% i els d’exportació, que han contribuït amb el 4,7% més, són els grans responsables d’aquest creixement fins a l’abril. Per la seva banda, el moviment de contenidors d’exportació s’ha reduït l’11,7% en aquest període en comparació amb els quatre primers mesos de l’any anterior.

Els països asiàtics són els que han experimentat els majors creixements percentuals en tràfic de contenidors amb el port de Barcelona fins a l’abril. Entre ells, l’autoritat portuària ha destacat Tailàndia, Vietnam, el Japó i la Xina.

22,2 milions de tones

El tràfic total en el port de Barcelona fins a l’abril s’ha situat en 22,2 milions de tones, el 1,3% més

Els líquids a granel han augmentat el 4,4%, “sobretot per l’increment d’hidrocarburs com el gasoli i el gas natural”, ha explicat l’autoritat portuària. Aquest segment de mercaderies ha sumat 5,1 milions de tones en el primer quadrimestre. En canvi, els sòlids a granel han patit un descens del 8,8%, fins als 1,4 milions de tones, en gran part per el menor volum registrat en cement i clínquer i faves de soja. El creixement de la partida de pinsos i farratges no ha aconseguit mitigar aquests descensos, als quals se li han d’unir els de potasses i cereals i ha arrastrat els sòlids cap als números vermells en el primer quadrimestre del 2019.

Pel que fa al transport marítim de curta distància, serveis que connecten Barcelona amb diverses destinacions d’Itàlia i del Nord d’Àfrica, han transportat 49.513 unitats de transport intermodal (utis), equivalents a camions, plataformes o remolcs. Aquesta xifra es tradueix en una disminució de l’1,5% respecte al 2018. Per altra banda, el tràfic ferroviari es manté en negatiu, però està recuperant progressivament volum després d’un primer trimestre marcat per el descens en el moviment de contenidors ferroportuaris per l’alfals. Fins a l’abril, el moviment ferroviari del port s’ha situat en 72.900 teus, el 15,3% menys, mentre que el de vehicles s’ha mantingut estable respecte al mateix període de l’any anterior.