17 de septiembre de 2019 | Actualizado 18:16
D’esquerra a dreta: Alejandro Arola i Jordi Palomar | Arola

La Fundación Aduanera i la Rovira i Virgili inicien el primer màster en Dret Duaner

El nou curs acadèmic començarà el pròxim mes d'octubre i comptarà amb una capacitat aproximada d’entre 15 i 20 persones

La Fundación Aduanera i la Universitat Rovira i Virgili (URV) s’han unit per impartir un màster en Dret Duaner, el primer d’aquesta classe que s’oferirà a Espanya. “Portem molts mesos treballant en el projecte”, ha afirmat el president de la Fundación Aduanera, Alejandro Arola. “Els docents que hem contactat estan molt il·lusionats amb el màster i amb la possibilitat de compartir amb els estudiants els problemes que aquests professionals i les seves empreses tenen en el dia a dia, buscant solucions conjuntament”.

Per la seva banda, el director de l’Academia Aduanera i coordinador del màster, Jordi Palomar, ha expressat el seu desig de que “tingui un reconeixement important en el món duaner i esdevingui una referència per a les empreses importadores i exportadores a l’hora de buscar un professional per als seus tràmits duaners”. Aquests estudis serviran per convalidar la prova teòrica de representant duaner i la seva primera edició tindrà lloc d’octubre a juny.

Els estudis serviran per convalidar la proba teòrica de representant duaner

Totes les classes en matèria duanera seran presencials. “Durant el procés de creació del màster hem anat hilvanant un programa apostant sempre per aquest punt de contacte, d’interactuació entre alumnes i professors, la majoria d’ells funcionaris de duanes d’alt nivell”, ha explicat Arola. No obstant això, els mòduls de dret seran semipresencials i impartits per professors de la URV. A més dels coneixements duaners, el màster també inclourà problemàtiques com ara tràfic il·lícit o finançament internacional.

Pel que fa a l’horari, es preveu que les classes s’imparteixin els dimecres i divendres per la tarda. “Hem intentat que l’horari sigui el menys intrusiu possible per a professionals que han de compatibilitzar les classes amb la vida laboral i personal”, ha afirmat Arola. Per altra banda, el període de matriculació s’obrirà a finals de mes, en unes classes que tindran capacitat per a unes 15 o 20 persones.

“Hem intentant que l’horari sigui poc intrusiu per a professionals que han de compatibiltizar-lo amb la vida laboral i personal”
Alejandro Arola President de la Fundación Aduanera

En aquest sentit, ha explicat que “hem aconseguit despertar en moltes empreses la sensació de que no es tracta únicament d’un màster en el qual s’expliqui molta normativa o com interpreta l’administració determinades coses, sinó que és molt pràctic perquè els professors estan implicats en el dia a dia de la gestió duanera”. Per exemple, amb alts funcionaris de les duanes de Barcelona i València o de la secretaria d’Estata de Comerç.

COMERCIALITZACIÓ DELS CURS DE LA OMA
Per altra banda, la Fundación Aduanera ha signat un acord amb l’Organizació Mudial de Duanes (OMA) per ser l’única a Espanya que comercialitzi els seus cursos online. Aquests seran “mòduls concentrats, d’aplicació pràctica immediata”, ha explicat Arola.

“Per a la Fundación Aduanera, el fet de que la OMA hagi confiat en nosaltres per comercialitzar els seus cursos és molt important, ja que aquesta organització marca les pautes a nivell mundial en matèria de duanes”, ha reconegut el president de l’entitat. A més, també ha valorat positivament que els cursos siguin online per obrir “molt més l’abast de persones que poden accedir-hi”.