16 de septiembre de 2019 | Actualizado 12:55

El port de Barcelona defensa una major cooperació portuària al Mediterrani

Mercè Conesa s'ha referit concretament a la integració del Mediterrani en la Nova Ruta de la Seda i a la millora de l'impacte ambiental
Els representants dels ports integrats en l'associació MEDPorts, avui, en el port de Barcelona | Autoritat Portuària de Barcelona

La presidenta de l’Autoritat Portuària de Barcelona, Mercè Conesa, ha defensat la necessitat d’una major cooperació portuària al Mediterrani durant la celebració del comitè executiu de la MEDports Association, que s’ha reunit avui en la capital catalana. En la seva benvinguda, la presidenta del port de Barcelona ha recordat que “els ports del Mediterrani hauran d’encara durant els pròxims anys grans reptes i oportunitats gràcies a la seva ubicació estratègica per a les grans rutes comercials entre Àsia i Europa”. Per a Conesa, “la integració dels ports mediterranis en la denominada Nova Ruta de la Seda ofereix noves perspectives per a aconseguir un millor equilibri entre els ports del Nord d’Europa i els de la façana mediterrània”.

Mercè Conesa també ha destacat “el paper protagonista que han de jugar els ports en la reducció de l’impacte mediambiental generat pel transport marítim” i, en aquest sentit, ha demanat una major cooperació entre ells i ha volgut donar suport a la proposta de declarar el Mediterrani zona ECA (Emissions, Control Area) com una solució —juntament amb la innovació— que ha d’ajudar al fet que els ports mediterranis siguin “més eficients, sostenibles i competitius”.

L’associació MEDports, l’objectiu de la qual és el de fomentar el transport marítim al Mediterrani, s’articula entorn a diferents comitès de treball i posa el focus en aspectes determinants per al futur del transport marítim i l’economia de la regió, com és el paper del Mediterrani en els fluxos comercials mundials, la sostenibilitat i la competitivitat dels seus ports. La MEDports Association, que presideix actualment el president del port de Marsella, Hervé Martel, està integrada pels 18 principals ports del Mediterrani: Algesires, Arzew, Barcelona, Bastia, Bejaia, Beirut, Civitavecchia, Damietta, Luka Koper, Malta Freeport, Marsella Fos, Skikda, Tanger Med, Serport (Algeria), Tarragona, Toulon, València i Venècia, així com per Puertos del Estado i l’Autoritat Portuària Nacional de Tunísia. El port de Barcelona, que ocupa una de les vicepresidències de l’organisme, dirigeix també el comitè de Treball, Formació i Coneixements Marítims.