16 de septiembre de 2019 | Actualizado 12:55
Mercè Conesa durant la inauguració de la conferència | M.V.

Els transitaris tracen la seva estratègia a Barcelona per a créixer en la nova Ruta de la Seda

El port de Barcelona acull aquests dies la Sino-European Freight Forwarders Conference 2019, un esdeveniment coorganitzat per la WCA i la CIFA

El port de Barcelona acull aquests dies la Sino-European Freight Forwarders Conference 2019, el punt de trobada de referència entre els proveïdors logístics independents d’Europa i la Xina. En el marc de la conferència la presidenta de l’enclavament català, Mercè Conesa, ha ressaltat la importància del mercat xinès per al port de Barcelona, que representa el 42% de les seves importacions. “La present edició és una oportunitat única per reforçar les relacions amb aquest mercat estratègic” i potenciar les relacions en l’àmbit de la nova ruta de la Seda, ha destacat.

El cas de Barcelona no és aïllat, ja que a nivell estatal les terminals xineses gestionen el 35% dels contenidors. En aquest sentit, les autoritats del país asiàtic han emfatitzat la importància de reforçar la cooperació entre ambdues regions. El director del departament de desenvolupament comercial de Xina, Miao Huawei, ha afirmat que “Espanya és un soci natural per a la Xina per construir la iniciativa de la franja i la ruta” i que la conferència permetrà unir forces per proveir “un servei més eficient i econòmic”.

En la mateixa línia, el subdirector general d’Estratègia i Comercial del port de Barcelona i president de la International Association of Ports and Harbors (IAPH), Santiago García Milà, ha subratllat la rellevància de la iniciativa de la nova Ruta de la Seda: “Ara l’hem posat aquest nom, però des de fa temps ja sabíem de la seva importància”. A més, també ha destacat la necessitat de que el sector marítim afronti reptes com ara el creixement del tràfic de volums, l’augment en la mida dels vaixells i l’adaptació subseqüent del port i de la infraestructura del hinterland, entre d’altres.

“S’espera de nosaltres que coneguem i sapiguem utilitzar les noves tecnologies, si no, ens quedem endarrere”
Emilio Sanz President d’Ateia-Oltra Barcelona

En referència als desafiaments del sector, el president de l’associació Ateia-Oltra Barcelona, Emilio Sanz, ha reconegut que els transitaris de tot el món comparteixen “preocupacions similars” com, per exemple, la competència deslleial. A més, ha assenyalat el repte que suposen les noves tecnologies i la indústria 4.0 per al sector: “S’espera de nosaltres que les coneguem i que sapiguem utilitzar-les perfectament, si no, ens quedem endarrere”.

De l’11 al 14 de juny els transitaris internacionals tindran l’oportunitat de fer networking a la ciutat catalana, en un esdeveniment coorganitzat per la xarxa WCA i la China International Freight Forwarders Association (CIFA). En aquest sentit, ambdues parts han destacat la llarga i estreta relació que mantenen. “La natura del comerç global està canviant ràpidament i l’associació entre la WCA i la CIFA reconeix els reptes i oportunitats que això crea”, ha assegurat el conseller delegat de la WCA, Dan March. “La Xina es un engranatge vital per al creixement de la logística global, amb inversions a gran escala en infraestructures i processos”.