7 de junio de 2020 | Actualizado 8:00

Catalunya invertirà 430 milions en la seva xarxa viària durant els pròxims quatre anys

El departament de Territori i Sostenibilitat ha iniciat ja la licitació, per un import de 137 milions d'euros, dels 17 primers contractes
Territori i Sostenibilitat

El conseller de Territori i Sostenibilitat de Catalunya, Damià Calvet, ha anunciat avui una inversió pròxima als 430 milions d’euros per als pròxims quatre anys en manteniment i conservació de 6.000 quilòmetres de carretera sota titularitat de la Generalitat de Catalunya. “Posem en marxa un nou model de conservació de la xarxa viària basat en la millora contínua i la modernització i dupliquem la dotació pressupostària: 107 milions d’euros anuals”, ha exposat el conseller.

La voluntat de la Generalitat és treballar “per a la transformació i digitalització de la gestió dels carreteres”. Per això, Damià Calvet ha defensat al Parlament de Catalunya que “es tracta de no tenir una visió exclusivament centrada en el manteniment i la conservació, sinó actuar més enllà de la mera reposició”.

“Es tracta de no tenir una visió exclusivament centrada en el manteniment i la conservació, sinó actuar més enllà de la mera reposició”
Damià Calvet Conseller de Territori i Sostenibilitat de Catalunya

El departament de Territori i Sostenibilitat ha iniciat ja la licitació, per un import de 137 milions d’euros, dels 17 primers contractes dels 52 que impulsarà aquest any per a la millora de la xarxa de carreteres sota la seva titularitat.

A més d’aquestes actuacions, Territori licitarà fins a finals d’any projectes per un import total de prop de 300 milions d’euros per a la millora de la xarxa diària.

MÉS INVERSIÓ I MAJOR PES DE LA PART TÈCNICA
El nou model de conservació de carreteres presentat pel conseller Damià Calvet pretén incrementar els nivells d’inversió dels 55 milions d’euros anuals dels contractes existents als 107 previstos. Així, pràcticament es doblega la dotació pressupostària anual. A més, s’han introduït nous tipus de contractes per a alguns elements funcionals específics que requereixen un tractament especial (conservació d’estructures, d’actius geotècnics i de ferms).

En aquesta línia, els concursos que ara s’impulsen valoraran més que en licitacions anteriors la part tècnica de les ofertes (70%) respecte de la part econòmica (30%). Aquest nou model vol potenciar l’especialització i a les pimes del sector, motiu pel qual s’ha ampliat el nombre de contractes respecte a anys anteriors (fins ara eren 30 i aquest any són 52) i s’han introduït aquests contractes més especialitzats, han explicat des de Territori i Sostenibilitat.