28 de febrero de 2020 | Actualizado 10:50

El port de Barcelona canalitza el 7,8% més de teus fins al maig

Transbords i importacions mantenen el creixement dels contenidors en els primers cinc mesos de l'any, mentre que les exportacions han disminuït
Terminal d’APM Terminals al port de Barcelona | M.V.

L’Autoritat Portuària de Barcelona ha canalitzat 1,14 milions de teus en els primers cinc mesos de l’any, el 7,8% més que en el mateix període del 2018. El segment que millor s’ha comportat ha estat de nou el dels transbordaments, que ha crescut el 17,7%, seguit de les importacions amb un augment del 6%. Per la seva part, les exportacions han baixat el 6% en l’acumulat anual, tot i que de manera mensual el maig s’ha incrementat el 18%.

Separat per segments, durant aquest període s’han registrat 28,6 milions de tones, el 1,9% més que l’any anterior. Concretament, els líquids a granel han augmentat el 4,9%, especialment degut a l’increment d’hidrocarburs com el gasoil, del 30,6%, i el gas natural, del 22,9%. A més, altres productes com els biocombustibles han augmentat de manera “molt significativa” segons l’autoritat portuària, el 123%, fins a arribar a les 352.000 tones. Aquests resultats contrasten amb els dels sòlids a granel, que han pressionat un mes més a la baixa els tràfics portuaris de Barcelona. El maig han caigut el 8,8% i de manera acumulada el 12%, confirmant-se la tendència negativa dels darrers mesos.

Entre els països més dinàmics en els seus intercanvis amb el port destaquen Tailàndia, els Estats Units, el Japó i la Xina. A la vegada, les Autopistes del Mar amb connexió a Barcelona han transportat 62.900 utis, el 2,3% menys que el 2018. A la vegada, el tràfic marítim de curta distància també ha caigut el 3% el 2019 en comparació amb l’any anterior.

Per la seva part, l’evolució del tràfic ferroviari segueix registrant resultants negatius, amb un descens acumulat del 12,5% pel que fa als teus i del 19,9% pel que fa a les tones de sòlids i líquids a granel. Finalment, el port ha rebut en aquest període 1,3 milions de passatgers, fet que suposa un creixement del 2%. “La xifra ha augmentat per l’increment d’usuaris de ferris de línies regulars, del 10,7%, que han arribat als 440.000 passatgers”, ha explicat el port. “En canvi, els creueristes han baixat el 2% respecte al 2018”.