15 de octubre de 2019 | Actualizado 18:02

Enaire millora les comunicacions entre pilots i controladors aeris a El Prat

L'Aeroport de Barcelona és el segon de la xarxa d'Aena, després de Palma de Mallorca, en el qual s'implanta el nou sistema tecnològic
Enaire

L’empresa del grup Fomento Enaire ha automatitzat les comunicacions entre els pilots i els controladors aeris que autoritzen els enlairaments a l’aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat. Segons fonts de la companyia pública gestora de la navegació aèria a Espanya, la nova versió de SACTA (Sistema Automatitzat de Control de Trànsit Aeri) implantada a la torre de control és el més semblant a un sistema de missatgeria, que permet interactuar entre si a controladors i pilots sense necessitat de recórrer a les comunicacions verbals via ràdio. L’enllaç de dades entre la torre i les aeronaus (Data Link Departure Clearance) automatitza les autoritzacions de sortida, “evitant així la saturació de la freqüència, agilitzant les comunicacions, incrementant l’eficiència i reforçant encara més la seguretat, al minimitzar els possibles malentesos producte de la comunicació oral”, segons ha apuntat Enaire.

El primer tràfic autoritzat per treballar amb aquesta nova tecnologia ha estat un vol de l’aerolínia Norwegian, amb destí Reikiavik-Keflavík. Barcelona és la segona torre de control espanyola a comptar amb el sistema d’enllaç de dades, després de Palma de Mallorca, que està operant amb el Data Link Departure Clearance des del passat 12 de juny. Aquesta automatització s’emmarca en el pla de modernització tecnològica d’Enaire, i al mateix temps respon al compromís assumit per l’empresa dintre de la iniciativa ‘Barcelona a Punt’, promoguda pel ministerio de Fomento per millorar la capacitat de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat.

¿COM FUNCIONA AQUEST NOU SISTEMA?
Abans de la sortida del vol, controlador aeri i pilot estableixen una comunicació via veu en què, a més de comprovar-se dades relatives al pla de vol presentat, d’estacionament i meteorològiques, es proporciona una autorització inicial per part del servei de control de l’aeròdrom. L’operativa s’inicia amb un missatge que envia la tripulació i és revisat pel sistema bans de ser mostrar al controlador aeri. Si totes les dades són correctes, el controlador envia un missatge de resposta autoritzant al pilot, que passaria a comunicar-se per ràdio amb el següent controlador sense més interaccions. En cas de discrepàncies entre la informació, errors o incompliments de paràmetres de temps, es recorreria a la comunicació via veu.

Les comunicacions via enllaç de dades utilitzen tecnologia codificada de tipus ACARS per al que és necessari que les aeronaus estiguin degudament equipades. Segons la companyia, aquest nou servei completa les noves funcionalitats en el sistema de decisió col·laborativa (A-CDM) de l’aeroport amb Aena, Eurocontrol, aerolínies i Enaire.