8 de julio de 2020 | Actualizado 18:00

La Generalitat de Catalunya lidera un pacte per a la mobilitat segura i sostenible

L’estratègia pretén fer front als reptes presents i de futur de la mobilitat i promoure la millora de la seguretat viària, amb l’objectiu de la Visió Zero
Generalitat de Catalunya

L’Executiu català ha acordat impulsar un pacte per a la mobilitat segura i sostenible amb l’objectiu d’afrontar els reptes presents i de futur de la mobilitat, així com promoure la millora de la seguretat viària, amb l’objectiu de reduir les víctimes d’accidents de trànsit. Segons la Generalitat, des de l’any 2010, el nombre de persones mortes a Catalunya en accidents de trànsit s’ha reduït, però “encara queda molt camí per recórrer per a aconseguir els objectius marcats per la Unió Europea i alineats amb la Visió Zero per a arribar a l’horitzó de l’any 2050 sense víctimes mortals ni ferits greus amb seqüeles per a tota la vida”.

L’objectiu d’aquest pacte, en el qual participen tots els agents implicats directa o indirectament en l’àmbit de la seguretat viària, és implantar una mobilitat més segura i, al mateix temps, sostenible, saludable, connectada i automatitzada. Així, aquest pacte ha de permetre donar resposta als nous reptes que s’estan produint en la mobilitat, facilitant la convivència i la seguretat entre els usuaris dels diferents models de transport; potenciant una mobilitat segura, sostenible i respectuosa amb el medi ambient i la salut, i impulsant les maneres de transport no motoritzats, la mobilitat activa i la promoció del transport públic, ha explicat el Govern. Així mateix, “s’ha de tenir el compte el desenvolupament i la implantació de les noves tecnologies aplicades a la indústria de l’automoció, a les infraestructures viàries i als sistemes d’informació i gestió del trànsit i liderar la transició cap a una mobilitat cada vegada més connectada i autònoma”, segons ha manifestat la Generalitat.

Els departaments d’Interior i de Territori i Sostenibilitat seran els encarregats d’impulsar l’elaboració del pacte per a una mobilitat segura i sostenible. En concret, el director del Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau, i el director general de Transports i Mobilitat, Pere Padrosa, lideraran la coordinació i l’impuls del pacte en el marc de la comissió interdepartamental per a la Millora de la Seguretat Viària (CIMSV). També hauran de coordinar els contactes amb els agents econòmics i socials, entitats i organitzacions de la societat civil i grups polítics. Aquests departaments hauran de presentar al Govern la proposta del pacte nacional en el període màxim dels nou mesos següents a l’adopció d’aquest acord.