16 de octubre de 2019 | Actualizado 20:06
Mercè Conesa i Enric Ticó durant la presentació de l’Observatori de la Logística 2019 | Port de Barcelona

La proliferació de startups evidencia la necessitat de renovar l’oferta formativa en logística

Catalunya ha incrementat el pes de les startups en el sector logístic, tant en número com en dispersió geogràfica durant l'any 2018

Només el 3% de la formació logística que s’ofereix a Catalunya està relacionada amb els perfils professionals que les startups del sector requereixen, segons l’Observatori de la Logística 2019. El president de Cimalsa, Enric Ticó, ha assenyalat la necessitat de dissenyar formacions específiques com a resposta i ha puntualitzat que “hi ha suficient formació logística”, amb uns 60 cursos disponibles en 2018, però que aquesta es focalitza “només a donar resposta a la situació del mercat actual” sense plantejar-se els reptes futurs. D’aquesta oferta, més del 80% correspon a titulacions d’alta qualificació, incloent des de títols universitaris fins a màsters. De fet, de les sis temàtiques en les quals s’agrupa la formació logística a Catalunya, el 50% només disposa d’oferta en l’àmbit universitari.

L’informe de Cimalsa, realitzat de la mà del Institut Cerdà, ha comptabilitzat un total de 258 startups a Catalunya en 2018, amb una edat mitjana de sis anys, xifra molt major a les 80 registrades l’any anterior. En aquest sentit, els sectors en els quals les noves empreses de l’àmbit logístic tendeixen a especialitzar-se estan relacionats principalment amb l’àmbit de l’e-commerce, software, big data o última milla. Aquesta última categoria és, segons l’observatori, l’apartat que ha experimentat un major creixement, perquè els seus startups tenen de mitjana quatre anys d’antiguitat i tres de cada deu ja es troba en fase avançada de finançament. “El següent pas és adaptar la formació a aquests nous requisits”, ha assegurat Ticó. “Les startupstreballen més en l’àmbit del futur i fa falta anar introduint canvis en l’entorn formatiu”.

En la jornada de presentació de l’informe, el president de Cimalsa també ha destacat que “per fi comencen a crear-se startups en la resta de Catalunya més enllà de Barcelona” i que l’emprenedoria ha suposat “la creació de més de 3.500 llocs de treball de qualitat, amb uns 15 treballadors per empresa” en 2018. De fet, només en el sector de l’e-commerce s’han generat uns 1.000 llocs de treball. Segons l’observatori, Barcelona és la cinquena ciutat d’Europa que més capital ha invertit en noves empreses i és el sisè hub més gran en número de startups. “Catalunya es perfila com una regió líder gràcies al seu ecosistema, que permet captar talent i transformar-ho en projectes empresarials reeixits”, ha constatat l’informe.

“Les startups han creat més de 3.500 llocs de treball de qualitat a Catalunya el 2018”
Enric Ticó President de Cimalsa

La jornada de presentació de l’Observatori de la Logística també ha acollit una taula rodona sobre formació. En ella, professionals de l’àmbit de l’educació han remarcat la necessitat de que empreses i centres formatius s’asseguin a parlar sobre les demandes del sector. “Hi ha una distància que hem de recórrer conjuntament”, ha explicat el cap d’estudis adjunt de l’Institut Les Salines, Enric Colomer. A més, Colomer ha recordat que es dóna una carència d’alumnes a causa “d’un problema greu a nivell social pel que fa al desconeixement del sector”.

Per la seva part, el director de l’Escola Europea Intermodal, Eduard Rodés, ha explicat que actualment els perfils logístics i de transport que més costen de trobar en el mercat són els operadors de tràfic logístic, els especialistes mecànics, els administratius especialitzats en l’àmbit portuari, camioners i professionals de manteniment de vehicles industrials.

“Els indicadors de l’Observatori de la Logística proporcionen una radiografia de prop del 14% de l’economia catalana”
Mercè Conesa Presidenta del port de Barcelona

ALTRES DADES DE L’ESTUDI
Ticó ha explicat que l’objectiu de l’Observatori de la Logística és generar dades “monitorant els paràmetres representatius del sistema logístic català mitjançant indicadors”. La presidenta del port de Barcelona, Mercè Conesa, també ha estat present en l’acte i ha assenyalat que “els indicadors proporcionen una radiografia de prop del 14% de l’economia catalana”, perquè en 2018 el pes de la logística en el total de Catalunya ha estat del 13,8%. En relació a l’informe, el president de Cimalsa ha ressaltat que ha produït “un increment molt significatiu en la qualitat dels llocs de treball”, motivat entre altres per l’increment de les startups.

Altres dades destacades del mateix és la consolidació del sector logístic a Catalunya pel que fa a volum de mercaderies, ja que el 2018 s’ha motivat un total de 425 milions de tones, suposant el cinquè any de creixement consecutiu. El sector empresarial està format per 27.830 empreses, de les quals el 76% es dedica al transport de mercaderies per carretera. Aquest segment ha augmentat el 3,8% aquest últim any i destaca pel seu ràtio de treballadors per empresa, situant-se en 2,4 el 2016. “La seva atomatització és molt significativa”, ha afirmat Ticó. Aquesta xifra contrasta amb la mitjana de 15 empleats de les noves startups.