28 de febrero de 2020 | Actualizado 10:50

El port de Barcelona bat el seu rècord amb 1.000 circulacions ferroviàries en un mes

Aquesta xifra representa un increment del 14,5% respecte al màxim assolit el març del 2018, mes en el qual es van arribar a les 890 operacions ferroviàries
Port de Barcelona

L’Autoritat Portuària de Barcelona ha assolit aquest mes de juliol les 1.019 circulacions ferroviàries, suposant un rècord històric per a la infraestructura catalana. Aquesta xifra representa un increment del 14,5% respecte al màxim de març del 2018, mes en el qual es van registrar 890 operacions ferroviàries; i un augment del 17,6% respecte al juliol de l’any passat. D’aquesta forma l’evolució del tràfic ferroviari del port de Barcelona ha tancat en positiu per segon mes consecutiu.

Tot i l’increment, l’acumulat anual continua sent negatiu. Des del mes de gener s’ha reduït la caiguda dels teus moguts per aquest mitjà de transport del 17,9% al 8,2% actual, amb un total de 139.500 teus. Concretament, el pitjor mes ha estat el febrer, amb una caiguda del 22% en aquest tipus de tràfic degut al descens en les exportacions d’asfals.

Per la seva part, el juliol s’han transportat per via ferroviària 27.333 teus, representant un increment de l’1,5% respecte al mateix mes del 2018. D’aquest volum uns 12.000 teus han arribat al port en tren per ser exportats, a la vegada que uns 15.300 han arribat per via marítima per a ser destinats per tren al mercat interior, principalment cap a la península ibèrica i França. Aquest mes de juliol destaca també per la bona evolució dels sòlids i líquids granel transportats per ferrocarril, que han augmentat el 12,6% fins a les 61.000 tones, sent el primer mes de l’any en què la categoria tanca en positiu. Tot i això, l’acumulat anual continua experimentant resultats negatius, amb el 13,4% menys de tones mogudes, un total de 364.000 en el que va d’any.

El mes de juliol ha suposat també un rècord històric en operatives realitzadas en ample iuèric

Així mateix, del total de circulacions ferroviàries, el 70,9% d’elles s’han fet en ample ibèric, el 4,2% en ample internacional i el 24,9% ha estat transportat per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Tot i moure’s encara en números molt baixos, cal destacar l’increment del 47,3% en les circulacions d’ample internacional, passant de 167 en l’acumulat mensual del 2018 a 246 fins al juliol del 2019. En comparació, han circulat més de 4.000 trens d’ample ibèric fins al juliol, amb un increment interanual del 0,2%. De fet, en el setè mes de l’any les operatives en ample ibèric també han suposat un rècord històric, ja que són el 10% més altes que el màxim assolit el juliol del 2018, fins arribar a les 746 operacions.

“Barcelona és l’únic port de la Península Ibèrica connectat directament a la xarxa europea ferroviària”, ha recordat l’autoritat portuària. “La seva aposta per la intermodalitat ha permès que la que la quota ferroviària de contenidors hagi passat del 3,2% el 2006 al 13% el 2019, mentre que la de vehicles es situa en el 36%”. Analitzant aquest segment, el juliol s’han transportat més de 22.200 unitats d’automòbils en tren, el 6% més que el 2018 en termes interanuals”.