24 de febrero de 2020 | Actualizado 14:06

Catalunya es fixa en París per a importar el seu model de complex logístic urbà

La conselleria de Territori i Sostenibilitat i les empreses que depenen del departament estan treballant en unir transport ferroviari i última milla
El conseller Calvet i la delegació catalana durant la visita a la plataforma logística Chapelle International | Generalitat de Catalunya

Una delegació catalana encapçalada pel conseller de Territori i Sostenibilitat de Catalunya, Damià Calvet, ha visitat el complex logístic intermodal Chapelle International a París. L’objectiu no és un altre que conèixer de primera mà la iniciativa per a estudiar la importació del model a Catalunya. De fet, aquesta visita forma part de l’estratègia de la Generalitat de conèixer diversos projectes relacionats amb la mobilitat sostenible i la logística per trobar noves solucions per reduir la contaminació atmosfèrica de l’àrea de Barcelona. El conseller ha estat acompanyat del secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín; del president de Cimalsa, Enric Ticó, i del director general de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), Pere Torres, entre d’altres.

Durant la visita, el conseller ha pogut conèixer amb profunditat Chapelle International, una plataforma logística multimodal creada a París per afrontar els reptes de la Distribució Urbana de Mercaderies (DUM) i la seva connexió amb el sistema ferroviari. El projecte integra transport ferroviari i última milla amb les cadenes de subministrament. En aquest àmbit, fa temps que hi treballa Territori i Sostenibilitat i les empreses que dependen de la conselleria amb diversos projectes que no s’han fet públics encara. 

La Generalitat de Catalunya està treballant per a plantejar alternatives que disminueixin les emissions

En finalitzar la visita, Calvet ha explicat que “això és parlar de logística en majúscules, de transport sostenible i, per tant, de qualitat de l’aire i de salut de les persones”. El conseller ha recordat que el canvi d’hàbits de compra, amb un creixement molt important del comerç electrònic i el lliurament immediat dels productes als domicilis, ha repercutit en el trànsit “i hem vist que el que és una oportunitat per al sector té una incidència directa en la contaminació urbana”. Per a Calvet, els reptes de la DUM s’han d’afrontar des de la gran logística fins a la distribució urbana. El nou pla director de mobilitat 2020-2025, que està elaborant l’ATM, incorpora per primera vegada la DUM entre els seus objectius.

Cal destacar que, segons  les dades de l’estudi ‘Comerç online i mobilitat: orientacions cap a un model sostenible a Catalunya’, impulsat pel Departament d’Empresa i Coneixement, el 2018 el comprador online de Catalunya va fer 17,8 compres l’any de mitjana. A nivell global, a Catalunya actualment es realitzen 53 milions de compres online i, si el sector segueix creixent a ritmes superiors al 20% anuals, la previsió és que es generaran vuit milions de lliuraments a domicili nous cada any.