24 de febrero de 2020 | Actualizado 14:06

Els tràfics del port de Barcelona recuperen sensacions a l’agost

Els contenidors plens d'exportació en les terminals del port de Barcelona creixen el 3,7% en els vuit primers mesos de l'any
Terminal Port Nou

El moviment de mercaderies en el port de Barcelona ha sumat 46,3 milions de tones, el 0,8% més que en els vuit primers mesos de l’any anterior. En contenidors, ha registrat 2,3 milions de teus fins a agost, un augment del 1,3% respecte al mateix període de 2018. Malgrat una certa recuperació a l’agost, la dinàmica de creixement del tràfic portuari ha estat molt volàtil en el transcurs de l’any, de la mateixa forma que està succeint en l’economia i en altres ports.

En tot cas, l’autoritat portuària ha destacat en aquest context “el bon comportament dels contenidors plens d’importació, que han crescut el 3,7% i sumen 403.731 teus”. Per altra banda, “els contenidors plens d’exportació, encara que segueixen lleugerament per sota del tràfic registrat en els primers vuit mesos de 2018, han moderat el seu descens”. Entre els mesos de gener i agost, les terminals del port de Barcelona han mogut 474.812 teus plens d’exportació, el 4,6% menys que en el mateix període de l’any anterior.

Aràbia Saudita (+11,4%), el Japó (+7,2%), Egipte (+6,2%), els Estats Units (+5,5%) i Turquia (+4,8%) són els països que presenten un major dinamisme en els seus intercanvis amb el port de Barcelona en aquests primers vuit mesos de 2019. Per part seva, la Xina es manté comoo el primer soci comercial, amb un moviment de 229.984 teus plens i un increment del 4,4%.

El creixement dels granels líquids, del 6,4%, contrasta amb la disminució del 2,6% dels sòlids

Els líquids a granel han aconseguit en els primers vuit mesos de l’exercici un creixement del 6,4%, amb un moviment de 11,4 milions de tones. “Destaca en aquest apartat el bon comportament d’hidrocarburs com el gasoil (+12,5%) i el gas natural (+2,2%), a més d’altres productes com els biocombustibles (+157,2%) i els olis i grasses (+30,7%)”, ha explicat l’autoritat portuària. En contraposició a aquest increment en els líquids, s’ha produït una disminució del 2,6% en el cas dels granels sòlids, especialment per l’evolució negativa del ciment i el clínker i, en menor mesura, les potasses.

També s’ha reduït el 1,6% el nombre d’unitats de transport intermodal (utis) en les Autopistes del Mar de Barcelona amb Itàlia i el Nord d’Àfrica. De fet, el tràfic en aquest segment s’ha situat en 278.472 utis fins a agost. Respecte al tràfic de vehicles, ha descendit el 7% en l’acumulat fins a agost i s’ha situat en les 521.000 unitats.

D’altra banda, el port de Barcelona ha rebut 3,16 milions de passatgers, una xifra que inclou tant els usuaris de ferriescom els de creuers, la qual cosa suposa el 5,4% més que en el mateix període de l’any passat. Els viatgers de ferries han experimentat un increment del 5,3%, mentre que els creueristes han crescut el 5,4% en l’acumulat fins a agost.