29 de febrero de 2020 | Actualizado 10:59

Fomento reitera el compromís de finalitzar enguany la variant Vandellòs-Tarragona

El ministre Ábalos ha visitat l’estació de El Camp de Tarragona i la de La Sagrera, a Barcelona, per supervisar les obres que s’hi estan duent a terme
Ábalos s'ha desplaçat en un tren de proves fins a la nova estació de l'Hospitalet de l'Infant | Ministeri de Foment

El ministre de Fomento en funcions, José Luis Ábalos, ha reiterat aquest dimarts el compromís del Govern espanyol de finalitzar la variant de Vandellòs-Tarragona del Corredor del Mediterrani a finals d’aquest any 2019. En un viatge a Catalunya, i després de visitar les obres de l’estació de La Sagrera, a Barcelona, Ábalos s’ha desplaçat fins a l’estació de El Camp de Tarragona, des d’on s’ha desplaçat en un tren de proves de la sèrie 121 fins a la nova estació de l’Hospitalet de l’Infant, a la variant Vandellòs-Tarragona

La variant de Vandellòs-Tarragona suposa una inversió propera als 700 milions d’euros, ja executada en més del 95%. La nova variant generarà importants beneficis per als serveis de viatgers que circulen pel sud de Catalunya i l’eix de Llevant, fomentant el desenvolupament d’una zona socioeconòmicament estratègica, ha manifestat Foment. Així mateix, suposa una peça clau per al desenvolupament del Corredor Mediterrani.

Inicialment, disposarà de doble via en ample ibèric fins als canviadors d’ample de La Boella i, des d’allà, en ample estàndard fins a El Camp de Tarragona, per iniciar-se de forma posterior la seva adaptació d’ample estàndard coordinadament amb la resta de trams.

Es preveu que es duguin a terme proves de fiabilitat en el tram Vandellòs-Tarragona al mes d’octubre

Segons la planificació vigent, durant el mes d’octubre està previst que es duguin a terme proves de fiabilitat, que constitueixen la darrera fase abans del procés de formació de maquinistes, durant el mes d’octubre. Paral·lelament, s’està avançant en la tramitació administrativa necessària per a l’homologació de la nova infraestructura i el conjunt dels sistemes i l’obtenció de les preceptives autoritzacions per part dels organismes competents de forma prèvia a la posada en servei.

El ministre de Fomento ha aprofitat la visita per explicar que en el darrer any la licitació d’inversió a Catalunya ha augmentat un 76%, superant la xifra dels 1.000 milions d’euros dels que gairebé el 50% han estat destinats al ferrocarril. Ábalos ha aprofitat també per fer un balanç global des de la seva arribada al ministeri de Foment, amb més de 9.129 milions d’euros de licitació en el sector ferroviari. D’aquest total, 4.794 milions d’euros s’han destinat a actuacions de construcció i millora de les connexions ferroviàries exitents, dels quals 1.822 milions d’euros han anat al Corredor Mediterrani.