29 de febrero de 2020 | Actualizado 10:59

La Generalitat de Catalunya opta per la tarifa plana anual com a model de vinyeta

Aquest sistema permetria l'ús del vehicle per totes les vies ràpides sense haver de parar-se a pagar en cap barrera d'autopista
Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament d'aquest dimecres | Generalitat de Catalunya

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, ha reivindicat, en una compareixença al Parlament, la conveniència d’implantar un sistema de vinyeta a Catalunya, a través d’una tarifa plana anual que permetria l’ús del vehicle per totes les vies ràpides sense haver de parar-se en cap barrera d’autopista, segons informa l’agència EFE. No obstant això, Calvet ha recordat que aquest sistema hauria de coordinar-se amb l’Estat i ha admès que amb l’actual Govern en funcions i la perspectiva de noves eleccions a Espanya “tot queda en l’aire”. El conseller de Territori ha presentat aquest dimecres les conclusions del grup de treball sobre gestió i finançament del sistema de vies d’altes prestacions.

En el seu discurs, Calvet ha donat per fet que l’Executiu espanyol arribarà a 31 de desembre, data en la qual venç la concessió de Abertis del tram de l’AP-7 entre Tarragona i València, “sense res massa preparat” i “amb tota probabilitat aixecarà les barreres” de peatge en aquest tram de l’AP-7. Per això, ha avisat al futur Govern espanyol que serà “insostenible” alliberar de peatge aquest tram sense pensar com es finança el manteniment de la via. “Haurem de pensar en alguna cosa per a sufragar el manteniment de vies d’altes prestacions com aquesta, perquè la conservació suposa entre 50.000 i 60.000 euros per quilòmetre a l’any”, ha afegit.

‘QUI CONTAMINA, PAGA’
Segons el parer de Damià Calvet, l’Executiu espanyol està afrontant aquest problema amb “certa sensació d’improvisació” i sense un model definit, i ha urgit a pactar un model basat en el principi que “qui usa” una via d’altes prestacions, “paga”, i que “qui contamina, també paga”.

La major part de grups polítics del Parlament han defensat introduir una vinyeta per distància

En el torn d’intervencions dels grups parlamentaris, tots ells han coincidit a criticar la tarifa plana per considerar que aquesta intensificarà l’ús de determinades vies que ja estan saturades i que encara es congestionaran més. El que sí que veuen amb bons ulls és que aquesta tarifa sigui temporal per a introduir després, de manera gradual, una vinyeta per distància.

Per part seva, el conseller Calvet ha comentat que li agradaria que la fi de concessions com la de l’AP-7 fossin una “bona oportunitat per a implantar un nou model” d’ús de les vies d’altes prestacions. Calvet ha assegurat que és necessari posar fi tant a greuges en matèria de peatges en comparació amb el conjunt d’Espanya com a l’interior de la mateixa Catalunya implantant un “sistema integrat de vies d’altes prestacions”, un model que genera un “consens ampli” a Catalunya.