29 de febrero de 2020 | Actualizado 10:59

La xarxa ChainPORT crea un grup de treball de ‘digital twin’

El port de Barcelona, com a membre d'aquesta xarxa portuària que persegueix la implantació d'estratègies smart port, ha participat en la seva última reunió
La presidenta del port de Barcelona, Mercè Conesa, durant la seva intervenció en la 5a trobada ChainPORT | Autoritat Portuària de Barcelona

La xarxa internacional de ports ChainPORT, que treballa en el desenvolupament conjunt d’iniciatives per a fomentar els smart ports, ha decidit crear un nou grup de treball dedicat al ‘digital twin’ (bessons digital). Mitjançant la creació d’una rèplica virtual, les accions de ‘digital twin’ permeten simular el comportament de les infraestructures reals per a analitzar el seu funcionament i millorar l’eficiència. Aquesta ha estat una de les principals actuacions acordades pels membres de la xarxa durant la seva última reunió a Montreal (Canadà).

El port de Barcelona, que és un dels integrants de ChainPORT i que també s’ha unit al grup de ‘digital twin’, ha participat en aquesta trobada amb la presència de la presidenta de l’autoritat portuària, Mercè Conesa, i el subdirector general d’Estratègia i Comercial, Santiago Garcia-Milà. A més de Barcelona, conformen també l’aliança Anvers (Bèlgica), Busan (Corea), Felixstowe (Regne Unit), Los Angeles (USA), Montreal (el Canadà), Panamà, Rotterdam (Holanda), Shanghai i Shenzhen (la Xina), Singapur i els ports d’Indonèsia.

A la reunió de Montreal dels dies 16 i 17 de setembre, s’han presentat els treballs que han realitzat durant l’últim any els quatre grups de treball actius dins de la xarxa: smart ports, logística marítima global, transformació digital i ChainPORT Academy. Com ha recordat l’Autoritat Portuària de Barcelona, la institució és membre actiu del grup de treball smart ports, que es desenvolupa en sis àmbits diferents: blockchain, TradeLens, connected ports, cyber resilience, hackaton, smart IT solutions i standardisation.

“La creació de bessons digitals en els ports facilitarà la implementació de tecnologia”
Mercè Conesa Presidenta de l'Autoritat Portuària de Barcelona

El port de Barcelona ha assenyalat que aportarà la seva experiència en control telemàtic d’accés al port i a les terminals, moviment de contenidors, operatives marítimes i mesuraments mediambientals al nou grup de treball de ‘digital twin’. Mercè Conesa ha manifestat que “la creació de bessons digitals en els ports ha de facilitar la implementació de noves solucions tecnològiques, com l’ús de vehicles autònoms, o la creació de models mediambientals que ajudin a reduir l’impacte de l’activitat portuària en l’entorn”.

L’última reunió de ChainPORT també ha conclòs amb el compromís que dos ports membres de la xarxa organitzin dues hackatons l’any vinent. Segons ha explicat l’autoritat portuària catalana, Barcelona ha mostrat interès a acollir-los. D’altra banda, els representants catalans també han presentant a la resta de membres de la xarxa la conferència Smart Ports, que se celebrarà a Barcelona el 19, 20 i 21 de novembre en el marc del Smart City Expo World Congress.