27 de febrero de 2020 | Actualizado 13:20

La Generalitat de Catalunya busca un pacte polític per a impulsar una nova governança al Prat

Aquest nou model de governança hauria de permetre, segons Damià Calvet, una "gestió comercial més agressiva de l'aeroport"
Territori i Sostenibilitat

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, ha reconegut que “el model aeroportuari actual ens deixa sense marge de maniobra” per a afrontar els problemes de l’Aeroport de Barcelona-El Prat. Per a superar-los, Damià Calvet ha argumentat durant la seva intervenció en un acte de la patronal catalana Foment del Treball que és necessari plantejar “un nou model de governança que neixi d’un pacte polític”.

Encara que aquest model de gestió individualitzada hauria de pactar-se, el conseller de Territori i Sostenibilitat ha esbossat la posició que defensa la Generalitat, que no és un altre que fixar-se en l’actual sistema dels ports d’interès general. Per tant, s’ha mostrat partidari de crear un òrgan en el qual els representants del territori estiguin representats, com succeeix en el si de les autoritats portuàries. “En el moment en el qual tens una empresa cotitzada i amb el 49% de capital privat, com és el cas d’Aena, quin paper pot tenir el territori en la seva gestió?”, ha preguntat retòricament a l’audiència. “No hi ha capacitat de singularitzar aeroports amb el model actual”, ha lamentat Damià Calvet.

Aquest nou model de governança hauria de permetre, segons el parer de Damià Calvet, una “gestió comercial més agressiva de l’aeroport”, que facilités una major qualitat de servei i la generació de més ocupació de qualitat. A més, el conseller ha apuntat que aquesta gestió individualitzada també afavoriria una major transparència del compte de resultats i l’establiment d’una estratègia més definida i decisiva en matèria de sostenibilitat ambiental.

“Tot i que El Prat és l’aeroport més rendible, Aena potencia Barajas com a hub”
Damià Calvet Conseller de Territori i Sostenibilitat de Catalunya

El màxim responsable de la cartera de Territori i Sostenibilitat ha insistit que no es tracta d’obtenir una quota de poder sobre una infraestructura, sinó en què aquesta sigui gestionada des de la proximitat, per tots els avantatges que això comporta en matèria d’eficiència i de qualitat del servei. Calvet ha advocat per un model aeroportuari en el “que es pensi en paràmetres de qualitat i no de retribució a l’accionista”.

Sobre la qualitat del servei, el conseller ha manifestat que “no se li presta suficient atenció” en l’actualitat. Per a il·lustrar-ho, ha exposat la situació del servei de seguretat en l’Aeroport de Barcelona-El Prat i l’ha comparat amb Madrid-Barajas. Davant un volum de tràfic similar, la dotació de personal i la inversió en seguretat és major en la instal·lació aeroportuària de la capital. A més, Damià Calvet ha recordat que, segons les últimes dades que ha facilitat Aena i que corresponen a l’exercici 2014, Barcelona-El Prat suma fins al 55% del Ebitda d’Aena, la qual cosa el situa com el més rendible de la xarxa aeroportuària. “Malgrat aquesta xifra, Aena continua potenciant Barajas com hub i relegant a Barcelona”, ha manifestat el conseller, que ha afegit que al Prat són necessàries inversions, “tant en el costat aire com en el costat terra”.