13 de julio de 2020 | Actualizado 6:01

Catalunya i Occitània s’uneixen per mitigar el canvi climàtic als ports

Han establert tres grans eixos de col·laboració amb l’objectiu de crear un marc comú de treball, unificar la promoció i potenciar el turisme nàutic a la Mediterrània
El vicepresident del Govern d’Occitània, Didier Codorniou; el president de la Federació Francesa de Ports Esportius, Serge Pallares; i el gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez. | Ports de la Generalitat de Catalunya

Representants dels Governs de Catalunya i Occitània i responsables dels seus ports esportius han acordat una línia estratègica de treball emmarcada en l’emergència climàtica a la Mediterrània. El treball se centrarà en crear un marc comú de treball entre Occitània i Catalunya en l’àmbit portuari, compartir la promoció dels ports esportius i impulsar el turisme nàutic a la Mediterrània. La intenció és establir projectes comuns entre els dos governs en el marc de la Unió Europea. Les principals línies a seguir s’han presentat aquest dilluns a l’estand dels ports esportius d’Occitània al Saló Nàutic Internacional de París, que se celebra del 7 al 15 de desembre a la capital francesa. L’acte ha comptat amb la presència del gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez; el vicepresident del Govern d’Occitània, Didier Codorniou; i el president de la Federació Francesa de Ports Esportius (FFPP), Serge Pallares, entre d’altres autoritats. 

Ambdós Executius treballaran per la mobilitat sostenible i l’eficiència energètica en els ports

Després de l’aprovació de la nova Llei de ports de Catalunya i del nou Pla de ports, actualment en tramitació, Catalunya ha fet un pas més i ha acordat treballar amb Occitània en la mitigació del canvi climàtic en les infraestructures portuàries i apostar per la mobilitat sostenible i l’eficiència energètica als ports. En matèria ambiental, els enclavaments catalans estan desenvolupant actuacions com la dotació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics als ports, la col·locació de plaques solars en edificis pesquers per a l’autoconsum energètic, la renovació de la il·luminació pública amb tecnologia LED que es du a terme en tots els molls i passejos marítims o la dotació als nous pantalans de la nàutica i la pesca de torretes de subministrament d’aigua i llum amb targes de prepagament, amb un important estalvi energètic. El gerent de Ports ha explicat que “una de les prioritats de la Generalitat és incrementar les polítiques de recursos públics per realitzar la transició cap a un model energètic sostenible”.