8 de agosto de 2020 | Actualizado 16:37

La falta de sòl provoca la caiguda del mercat immologístic català el 2019

La consultora Savills Aguirre Newman es mostra més optimista per al 2020, motivada per la incorporació de nous projectes inmologístics
Pixabay

El mercat immologístic català ha tancat el 2019 amb 594.172 metres quadrats contractats, el 10,7% menys que l’any anterior, segons dades proporcionades per la consultora Savills Aguirre Newman. “La caiguda és deguda a un menor nombre d’operacions per sobre dels 20.000 metres quadrats, que va marcar rècords el 2018, i a una escassetat de producte ajustada a les necessitats de la demanda”, ha assegurat. No obstant això, les previsions de contractació són més optimistes per a aquest exercici, segons la consultora, per l’impuls i l’aparició de nous projectes a risc en el mercat que “permetran millorar l’actual taxa de disponibilitat”.

“El volum de contractació assolit en el passat a Catalunya es manté elevat i s’han tornat a registrar unes dades molt positives”, ha valorat la directora del departament d’Industrial i Logística de Savills Aguirre Newman, Gloria Valverde. “Aquest escenari ens permet ser optimistes pel que fa a l’evolució del mercat logístic català en el transcurs d’aquest any”. Tot i això, el 2019 ha estat marcat per una taxa de disponibilitat molt baixa – de l’1,5% a la zona centra i en el primer cinturó de Barcelona i del 2,6% a la resta de Catalunya – i per una oferta de producte que, per superfície o ubicació, no s’ha adequat a les necessitats de la demanda.

594.172 metres quadrats

Superfície immologísticia contractada el 2019 a Catalunya, el 10,7% menys que l’any anterior

Per altra banda, els projectes clau en mà segueixen en alça. “Aquestes operacions es caracteritzen per comportar una major permanència per part de l’operador en l’actiu o per unes rendes més elevades”, ha explicat la consultora. El preu més alt per una nau d’aquest tipus s’ha situat en l’àrea del port de Barcelona, amb un import de set euros mensuals per metre quadrat. Pel que fa al nombre d’operacions, el 2019 s’han dut a terme un total de 60, en comparació a les 63 del 2018. La majoria d’elles han tingut lloc a Barcelona, el Baix Llobregat i el Vallès Oriental o Occidental, com Decathon a la ZAL, Districenter a Lliçà d’Amunt o DSV a Molins de Rei.

Concretament, al darrer trimestre del 2019 l’absorció de superfície logística ha estat de 125.216 metres quadrats, en comparació als 172.337 metres quadrats del 2018. No obstant això, entre octubre i desembre es van tancar un total de 13 operacions, dues més que l’any precedent, degut a l’impuls del sector de l’e-commerce i al farmacèutic.