20 de septiembre de 2020 | Actualizado 12:19
‘Leni P’ en la seva escala en el port de Tarragona | Autoritat Portuària de Tarragona

El port de Tarragona acull una operativa excepcional de descàrrega de cru

Les instal·lacions d’Asesa han acollit el petroler ‘Leni P’, amb 274 metres d’eslora i capacitat de càrrega de 158.000 tones

Les instal·lacions d’Asesa en el port de Tarragona han acollit un dels vaixells més grans de la seva història. El petroler ‘Leni P’ compta amb 274 metres d’eslora i 48 de mànega, amb una capacitat de càrrega de 158.000 tones. D’aquesta forma, el vaixell provinent de Mèxic ha atracat durant un dia en el pantalà d’Asesa per descarregar les 24.800 tones de cru que serviran per subministrar matèria prima a la planta d’elaboració de betum asfàltic i altres derivats, situada en el Polígon Sud de Tarragona.

24.800 tones

El vaixell ha descarregat 24.800 tones de cru que s’utilitzaran per elaborar betum asfàltic

No obstant això, l’Autoritat Portuària de Tarragona ha puntualitzat que el vaixell ha fet una descàrrega parcial prèvia en un altre port, ja que el calat d’Asesa hauria estat insuficient per atracar-lo totalment carregat. Aquesta empresa es troba implantada a Tarragona des del 1965 i exporta el 80% de la seva producció de betum asfàltic a la resta d’Europa, els Estats Units i el nord i oest d’Àfrica, principalment. Produeix un milió de tones anuals, fet que representa prop del 50% del mercat espanyol i més d’un 5% de la producció europea, segons ha explicat l’ens portuari.

Així mateix, tot i tractar-se d’una operativa excepcional, no és un cas únic en el port tarragoní, ja que en els darrers anys ja s’han fet operatives similars. Per exemple, el 2019 el vaixell ‘RS Aurora’ va atracar amb una càrrega superior a 82.700 tones i, el 2018, van descarregar dos embarcacions amb més característiques similars, però amb pes lleugerament inferior al de ‘Leni P’. Per altra banda, Asesa fa actualment inversions per valor de 30 milions d’euros en el port de Tarragona, tal como es preveu en el seu Pla Estratègic 2016-2020, amb l’objectiu de renovar, fer millores i inaugurar noves instal·lacions en la planta de Tarragona.