13 de julio de 2020 | Actualizado 10:31

Territori invertirà 3,5 milions d’euros del pla d’ajudes a la logística aquest mateix any

Es preveu, entre d’altres, l’adopció de mesures que evitin l’intrusisme, subvencions, meses de treball i plans de compensació de peatges
E.M.

La Generalitat de Catalunya ha proporcionat més detalls sobre el pla d’ajudes dedicades a la logística i el transport que va anunciar el passat dissabte, 30 de maig. Amb un pressupost de 7,3 milions d’euros entre el 2020 i el 2021, el projecte s’estructurarà en vuit àmbits i fins a 26 línies d’actuació per modernitzar, digitalitzar i enfortir el sector. L’Executiu català ha explicat que, en l’apartat de la valorització d’aquests àmbits, elaborarà un manual de bones pràctiques en les relacions comercials i compromisos amb els carregadors a Catalunya, així com l’establiment de mesures que evitin l’intrusisme. Aquest mateix any s’invertiran 3,5 milions d’euros dels 7,3 milions previstos en el total.

Per la seva part, per donar suport a l’associacionisme, el pla contempla mesures diverses com subvencions, la convocatòria d’una mesa sectorial del transport i la creació d’un protocol de gestió i informació d’emergència. “Mirant més enllà, el pla vol arribar a un acord estratègic per encarar el futur de la logística a Catalunya”, ha assenyalat el Govern. Per això, es preveu la realització d’un estudi sobre estratègia logística per a la internacionalització de l’economia i la creació d’una segona mesa de treball sobre logística d’última milla.

El pla inclou fer una proposta consensuada sobre l’ampliació de 44 tones

Un altre eix fonamental fa referència a les accions de millora i adaptació a l’agenda verda, que inclouran camps com els de la sostenibilitat ambiental, eficiència en la gestió documental, l’actualització econòmica entre l’administració i el sector o un acord en l’afecció en el sector de la gestió d’infraestructures. “entre les mesures proposades hi ha un pla de descarbonització de la flota de transport de mercaderies”, han assenyalat des de l’administració pública, finalitat per a la qual s’obrirà una línia de finançament i es presentarà una guia per a l’adquisició de vehicles sostenibles. A més, pel que fa a les infraestructures, s’estudia la constitució d’una mesa de treball sobre fiscalitat del sector, una proposta consensuada sobre l’ampliació de 44 tones i plans de compensació de peatges.

Igualment important en el pla és la digitalització del sector per millorar l’eficiència en la gestió documental. En aquest àmbit es portarà a terme un diagnòstic i un pla d’acció d’ordenació del transport per carretera, així com es farà una proposta i una guia per a empreses del sector sobre actuacions de digitalització. “Per ajudar a fer efectiva aquesta millora s’obrirà una línia d’ajudes per a la inversió en aquesta tecnologia informàtica i en formació”, ha especificat la Generalitat.

Es posaran en marxa noves àrees d’estacionament i servei a Barcelona, Girona i el port de Barcelona

A la vegada, els professionals també comptaran amb un àmbit de propostes amb l’objectiu de millorar la prestació dels seus serveis. Per una part, es proposa un acord per a la utilització preferent dels serveis d’ITV, l’enfortiment organitzatiu en les juntes arbitrals i un pla de posada en marxa de les àrees d’estacionament i servei de Barcelona, Girona i el port de Barcelona, així com noves zones de descans. A més, pel que fa a la formació, s’establirà un nou sistema i s’activarà un cicle formatiu de grau mitjà per a conductors. Per a això, també es preveu un programa de subvencions.