21 de septiembre de 2020 | Actualizado 10:48
Treballs d'extracció de les escombraries marines | Generalitat de Catalunya

Els ports catalans s’uneixen per a extreure residus del fons marí

Marviva-Upcicling the Oceans és un projecte capitanejat per la Agència de Residus de Catalunya, Ecoembes i la Fundació Ecoalf

Un total de 14 ports catalans s’han sumat al projecte Marviva-Upcicling the Oceans en la seva última edició, una iniciativa impulsada per la Agència de Residus de Catalunya (ARC), Ecoembes i la Fundació Ecoalf per a netejar els fons marins. En concret, fins a 214 vaixells d’arrossegament han aconseguit recuperar 57.963 quilos d’escombraries de la mar en 2019, de les quals 30.695 quilos corresponen a residus plàstics. Una vegada recollit, els desaprofitaments han estat dipositats en els contenidors del projecte distribuïts en ports com el de Barcelona o Tarragona i, posteriorment, s’han transformat en gransa per a elaborar fil. Es tracta d’un material que l’empresa de moda sostenible Ecoalf utilitza per a fabricar la seva roba i complements.

El projecte el van iniciar la Agència de Residus de Catalunya, la Cofradia de Pescadors i el port de Barcelona

Es tracta d’un projecte que la ARC va llançar a l’octubre de 2015 al costat de la Cofradia de Pescadors del port de Barcelona i l’Autoritat Portuària de Barcelona per a recollir i caracteritzar els residus marins, amb l’objectiu de “posar sobre la taula el greu problema de l’acumulació de residus en la mar, que s’ha convertit en una de les principals amenaces de la biodiversitat marina”, ha recordat la Generalitat de Catalunya. En 2017, es van sumar 13 ports catalans més i l’acord es va orientar a recuperar els residus del fons de la mar per a transformar-los en material útil per al sector tèxtil i conscienciar, alhora, sobre els residus abandonats en entorns naturals.

El Govern català ha estimat que, anualment, vuit milions de tones de plàstic arriben a la mar i el 75% d’elles acaba en el fons, “provocant greus conseqüències en els ecosistemes marins”. En aquest sentit, el 80% de la contaminació marina prové de l’entorn terrestre, sobretot de residus abandonats per les persones.