15 de agosto de 2020 | Actualizado 14:59

Barcelona aspira a recuperar més de 20 rutes intercontinentals directes fins al novembre

Variables com el ritme de recuperació de l’oferta de bodega i el de la recuperació de les indústries determinaran el futur del sector aeri a El Prat
Etihad Airways

L’Aeroport de Barcelona-El Prat preveu obrir més de 20 rutes directes intercontinentals fins al novembre, segons dades aportades per la consultora de transport aeri GPA. El complex aeroportuari compta en l’actualitat amb 11 enllaços intercontinentals directes des de Barcelona, la majoria d’ells localitzats a l’Àfrica i a l’Orient Mitjà, una xifra que contrasta amb les quasi 50 connexions el juliol del 2019. Pel que fa a això, l’expert de GPA Javier Enebral ha recordat que aquest tipus de rutes són les que acostumen a concentrar el ‘belly cargo’ de Barcelona, és a dir, la mercaderia que es mou en avions de passatgers, motiu pel qual aquestes reobertures resulten estratègiques

Fins al maig, darrer mes en el qual Aena ha fet públic els tràfics, l’aeroport català ha mogut el 30,6% menys de mercaderia en termes interanuals, amb 48.700 tones, un percentatge que ascendeix al 55,9% en tenir en compte només el cinquè mes de l’any, en el qual s’han transportat 6.400 tones. En comparació, grans hubs europeus com Frankfurt (-14%), Amsterdam (-15%) i Brussel·les (-10%) han vist decréixer els seus volums comparativament menys, uns resultats que es justifiquen per una possible tendència a la concentració de la càrrega aèria a causa del coronavirus.

“Les aerolínies seguiran operant en els seus hubs europeus com ho han fet sempre, tot i que Espanya i Barcelona perdran potencialment en volum de càrrega”, ha valorat el director d’Operacions a Ibèria de Kerry Logistics, Alfred Lorman, en el webinar sobre càrrega aèria organitzat per Barcelona-Catalunya Centre Logístic (BCL). Per la seva part, davant un possible increment del camió aeri per l’actual conjuntura, el conseller delegat a Espanya d’IAS Handling, Ricardo Bagen, ha opinat que “no s’està utilitzant en excés, almenys des de l’aeroport, tot i que potser s’envia la mercaderia directament des de les empreses als hubs europeus”. Lorman ha coincidit en afirmar que “no tindrem moltes opcions a Espanya en el curt termini”.

“El camió aeri no s’està utilitzant en excés, almenys, des de l’aeroport”
Ricardo Bagen Conseller delegat a Espanya d’IAS Handling

“En l’abril i el maig, la càrrega aèria que entrava per Barcelona contenia principalment material sanitari, metre que sortien mercaderies farmacèutiques i del sector alimentari”, ha explicat el director de Network Planning a Etihad Airways, Javier Alija. “En comparació, actualment estem portant molt material per al grup Inditex de llocs com l’Índia i Bangladesh, similars a la demanda que hi havia abans de la crisi”. No obstant això, variables com l’oferta de bodega de les companyies aèries i la recuperació de les indústries determinaran el futur del sector aeri a Barcelona en els propers mesos. “Des d’aquesta setmana s’estan suavitzant certes regulacions de països per a passatge, però queda per veure si l’oferta és simultània a la recuperació de la demanda”, ha afegit el directiu d’IAS Handling.

Per la seva part, Alfred Lorman ha vaticinat que “en breus es produirà un boom en importacions, perquè està augmentant un altre cop la demanda d’EPIs i se solaparà amb campanyes d’e-commerce com el Black Friday”. Per això, ha augurat que “patirem un augment de les tarifes a nivells com l’abril o el maig”, tot i que alguns exportadors encara a dia d’avui no poden treure el seu stock degut als preus del mercat, tal com ha puntualitzat Ricardo Bagen. Tot i això, mentre que els els preus cap a Amèrica són dels més alts, “les tarifes de la Xina són ara mateix més baixes que abans del Covid-19, perquè tot el que ha vingut ha d’anar-se, i per tal que no ho facin buits s’han baixat els preus”, segons el directiu de Kerry Logistics, una situació que afavoreix l’Aeroport de Barcelona, exportador habitual a l’Àsia.

“Es produirà un boom d’importacions, perquè se solaparà la demanda d’EPIs amb l’e-commerce”
Alfred Lorman Director d’Operacions a Ibèria de Kerry Logistics

Altres aeroports de dimensions similars al de Barcelona, com el de Fiumicino (Roma, Itàlia) o Helsinki (Finlàndia), han experimentat una caiguda del 53% i del 31%, respectivament. Pel que fa a això, tot i que el continent es troba en retrocés, a l’altre costat de la balança es trobarien aeroports com el de Frankfurt Hahn, que ha augmentat la seva operativa el 21% fins al maig, ja que, com ha explicat Javier Enebral, “ha centralitzat la roba de protecció per al Covid-19 a Alemanya”. Així mateix, els aeroports britànics de Standsted (Londres) i el d’East Midlands han experimentat una caiguda inferior a la mitjana, del 6,7% i del 0,6%.