18 de septiembre de 2020 | Actualizado 17:32

FGC rep una locomotora dual de Stadler per a fer tasques de manteniment de via

La unidad ha comportado una inversión de 2,8 millones de euros y forma parte de la estrategia del operador ferroviario de reducir su impacto medioambiental
Descàrrega de la nova locomotora a Martorell (Barcelona) | FGC

El fabricant ferroviari Stadler Bussnang ha lliurat en les últimes setmanes una nova locomotora a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) per a fer tasques de manteniment de via. Aquesta unitat dual (elèctrica i dièsel) permet reduir les emissions i la contaminació acústica. Concretament, el nou aparell s’usarà en les tasques de tracció de material remolcat per al manteniment de via que es realitzin a la línia Llobregat-Anoia i al Cremallera de Montserrat. El lliurament de la locomotora s’ha demorat per la pandèmia i per motius tècnics. El contracte amb Stadler Bussnang es va subscriure al juliol de 2018 i contemplava un període d’execució de 21 mesos.

La nova locomotora permet traccionar trens de plataformes i vagons de mercaderies més llargs

Amb aquesta nova locomotora, en la qual s’han invertit 2,8 milions d’euros, “FGC millorarà el manteniment de la xarxa per a guanyar puntualitat i amb màquines sostenibles”, ha explicat l’operador ferroviari català. El motor de la locomotora dual i mixta (tracció en adherència i en cremallera) compleix amb la normativa Stage IIIB, que minimitza l’emissió de gasos contaminants a l’atmosfera. A més, la unitat compta amb un dipòsit de l’additiu AddBlue, la qual cosa permet que, en el cas d’utilitzar dièsel per a la tracció, es limitin les emissions, segons es recollia en el plec de prescripcions tècniques.

Amb aquesta adquisició, ha explicat FGC, “el servei de manteniment de via guanya en eficiència i en capacitat, ja que la nova locomotora permet traccionar trens de plataformes i vagons de mercaderies més llargs”. Aquesta incorporació a la flota de material rodant de la companyia es complementarà amb noves unitats en altres àmbits operatius amb l’objectiu de modernitzar i reduir l’impacte mediambiental de les activitats de l’operador públic català.