18 de septiembre de 2020 | Actualizado 15:45

La startup Hedyla redueix el temps dedicat a les rutes amb intel·ligència artificial

La companyia assegura que l'aplicació del seu programari redueix fins al 30% el temps invertit a executar rutes i el 90% el destinat a la seva planificació
Freepik

La plataforma cloud amb intel·ligència artificial desenvolupada per la startup catalana Hedyla aconsegueix reduir el temps invertit en les rutes logístiques. A partir de dues solucions, una destinada a les rutes de repartiment i una altra al desplaçaments a l’interior de magatzem, el programari de la companyia permet reduir fins al 30% el temps invertit a executar-les i el 90% destinat a la seva planificació, segons un dels fundadors de l’empresa, Andreu Araque.

El desenvolupament de Hedyla, que compta amb el suport públic de l’agència per a la competitivitat de l’empresa del departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya (ACCIÓ), incorpora algorismes d’intel·ligència artificial per a processar la informació digitalitzada de la qual ja disposa una empresa, com les rutes, el temps d’operació habituals o el funcionament del magatzem. Amb aquestes dades, “el sistema aplica machine learning per a la planificació de rutes i la seva adaptació automàtica en temps real a circumstàncies que puguin afectar-les com per exemple el trànsit, els horaris dels clients o les capacitats dels vehicles”, ha explicat l’organisme públic. En tot moment, l’empresa usuària disposa d’un panell de control per a conèixer la localització de cada conductor i realitzar el seguiment dels lliuraments, mentre que els repartidors a través de l’app, saben en temps real la ruta assignada i els possibles canvis.

“No som una eina dirigida a empreses que vulguin començar a digitalitzar els seus processos”
Andreu Araque Cofundador de Hedyla

El software també permet gestionar l’activitat als magatzems i ofereix indicacions de millora a partir d’aspectes com les distàncies o el pes de les càrregues. A més, analitza l’històric de l’empresa per a proposar automàticament canvis que optimitzin el sistema de distribució i emmagatzematge de productes. “Ja no fa falta que una persona hagi de dissenyar una ruta des de zero, sinó que el sistema fa una proposta automàtica sobre la qual els treballadors poden realitzar modificacions puntuals manualment”, ha assenyalat Andreu Araque, un dels tres impulsors de la startup en 2019.

L’empresa emergent ja treballa per a operadors logístics, cadenes de supermercats, empreses de distribució d’alimentació i begudes i farmàcies, entre altres sectors. “No som una eina dirigida a empreses que vulguin començar a digitalitzar els seus processos, sinó que ens dirigim principalment a grans empreses que ja disposin de sistemes digitals però vulguin fer un pas més enllà i optimitzar el seu funcionament”, ha recordat Araque. En aquest sentit, l’emprenedor ha reconegut que, “en el context de la pandèmia sanitària, hem detectat que moltes empreses han volgut accelerar els canvis en l’àmbit de la digitalització per a poder ser més eficients”.