13 de junio de 2024 | Actualizado 15:59
Mina de sal de Súria | ICL Iberia

ICL Iberia enviarà als EUA 40.000 tones de sal des del port de Tarragona

El primer enviament d’ICL Iberia de sal de desgel per a carreteres dels EUA es remunta a 2008, any en què es va carregar el primer vaixell

La companyia productora de sal i potassa ICL Iberia embarcarà des del port de Tarragona sal de desgel de carreteres amb destinació als EUA. Concretament, s’hi enviaran 40.000 tones, segons ha explicat la companyia. El 40% dels camions que surten cada dia carregats de Bages es dirigeixen al port de Tarragona per preparar-lo, ja que el vaixell sortirà la setmana vinent cap a la costa est dels EUA. Des d’allà es traslladarà la sal cap a la zona nord de Nova York i cap a diferents ubicacions més allunyades.

Segons el director de vendes de sal d’ICL Iberia, Ramon Vilaseca, aquesta sal “és d’una granulometria diferent a la que s’envia a Europa. Els grans de sal que es distribueixen al continent americà són de menys de 12 mil·límetres, mentre que els que s’envien a Europa són de menys de cinc mil·límetres”.

El mercat americà de sal de desgel està considerat, segons ICL Iberia, el més important del món. En ocasions, els seus consums superen els 20 milions de tones anuals, a causa de la duresa dels seus hiverns y el volum de la seva xarxa de carreteres. La primera expedició de sal de desgel de carreteres per als EUA de la companya es remunta a 2008, quan es va carregar el primer vaixell. “Des de llavors s’han enviat més vaixells de manera esporàdica segons la quantitat de producte produït i a meteorologia de cada hivern”, ha explicat ICL Iberia.

A més, ha afegit que les quantitats han augmentat “de forma considerable” per la disponibilitat de sals especialitzades d’ICL Iberia i per l’ampliació de la mina de Cabanasses, a Súria, que permet l’extracció de més sal gemma. Per aquest motiu, l’empresa preveu augmentar la seva presència als EUA en els pròxims anys. ICL Iberia també envia sal de desgel a altres parts del món, especialment a Europa, destacant les vendes a Anglaterra i França. En total, el percentatge de les exportacions suposa el 90% de les seves vendes de sal de desgel.