24 de junio de 2024 | Actualizado 17:44

El port de Tarragona reclama una reducció de les “limitacions administratives”

En el marc del debat del nou marc estratègic, la infraestructura catalana aposta també per una major autonomia de gestió
Port de Tarragona

L’Autoritat Portuària de Tarragona ha traslladat a Puertos del Estado la necessitat d’establir “una nova visió sobre les limitacions administratives a què estem sotmesos els ports”. Després dels dos dies de debat sobre el nou marc estratègic del sistema portuari espanyola que ha tingut lloc a Palma de Mallorca, el president de la infraestructura tarragonina, Josep Maria Cruset, ha destacat “les dificultats que representa per a la gestió dels ports el fet que, per una banda, siguem econòmicament autosuficients i no necessitem recursos de cap administració superior y, per l’altra, se’ns apliquin les limitacions i restriccions de creixement pròpies de les administracions que depenen total o parcialment de les transferències de recursos públics per part d’altres organismes”. Per a Cruset, “és del tot incoherent que, tancant consecutivament els exercicis amb beneficis, cada any estiguem sotmesos a unes majors restriccions de personal, de recursos i d’implantació de projectes estratègics”.

“És incoherent que, tancant consecutivament els exercicis amb beneficis, cada any estiguem sotmesos a restriccions de recursos”
Josep Maria Cruset President de l'Autoritat Portuària de Tarragona

El president del port de Tarragona afegeix que aquest fet, que “ja de per si és una dificultat”, s’agreuja en el moment en què els ports competeixen en un entorn global de lliure mercat. “Els nostres competidors en altres països no pateixen aquest tipus de restriccions i, per tant, exerceixen una competència des d’una posició de clar avantatge”, apunta Cruset.

L’enclavament català també ha posat sobre la taula la necessitat d’un major autonomia de gestió, igual que ho ha fet la resta de ports de grans dimensions. Per a Josep Maria Cruset, és necessari que els ports com el de Tarragona, “que obtenen uns bons resultat econòmics, puguem tenir la capacitat de decidir sobre aquells temes que ens permetin fer créixer la nostra competitivitat”.

Des del port català es valora molt positivament la possibilitat que ha ofert Puertos del Estado, de la mà de la seva presidenta, Ornella Chacón, de participar activament en la definició del nou marc estratègic del sistema portuari espanyol.