15 de julio de 2024 | Actualizado 10:12
3D Factory Incubator | CZFB

La Zona Franca de Barcelona acull la primera incubadora europea d’impressió 3D

El projecte ha rebut finançament de fons Feder europeus i és fruit d’una cooperació público-privada

El ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, ha inaugurat aquest matí la primera incubadora europea d’alta tecnologia en impressió 3D, anomenada 3D Factory Incubator. Es tracta d’una iniciativa liderada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i la Fundació Leitat, que té el suport de fons Feder a través de la Fundació Incyde de les Càmeres de Comerç. El ministre ha afirmar que aquest tipus d’iniciatives són “un exemple” d’utilització de fons Feder europeus i de col·laboració publico-privada per crear una riquesa “basada en el coneixement i la innovació”.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha participat a l’acte d’inauguració i ha destacat que la incubadora “impulsa la metròpolis barcelonesa com a un dels grans pols d’innovació del sud d’Europa”. Colau també ha posat en valor el paper que aquesta incubadora dedicada a la manufactura additiva jugarà a l’hora d’impulsar les pymes i generar treball de qualitat. “És un pas endavant per a Barcelona com a referent d’una forma de produir i treballar més sostenible i eficient”, ha explicat.

Per la seva banda, la consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, ha recordat que Catalunya “compta amb 90 empreses vinculades a la impressió 3D”, les quals tenen una facturació “de més de 240 milions d’euros”. El delegat de l’Estat en el CZFB, Pere Navarro, ha afegit que la incubadora “mostra canvis en la manera de fabricar” i que “és l’embrió del hub DFactory d’economies 4.0”, que començarà les seves obres a la primavera. Concretament, en els pròxims mesos s’iniciarà el desenvolupament d’una futura nau tecnològica de 17.000 metres quadrats al polígon de la Zona Franca

Dins del marc de l’economia 4.0 es troba la tecnologia vinculada a la impressió 3D, que segons el CZFB “redefinirà els sistemes productius incrementant la personalització del producte, la reducció dels stocks, la petjada de residus i impacte mediambiental i, consegüentment, la competitivitat dels sistemes de producció locals”. La nova incubadora ocupa una superfície de 600 metres quadrats i inclou àrees de co-working i sales de reunions, entre d’altres. A més, proporciona a les empreses “una àmplia gamma de serveis en tota la cadena de generació de valor: producció, consultoria de negoci, comercialització i certificació”, segons ha explicat el CZFB.

Aquesta compta amb quatre impressores industrials 3D d’última generació, tres mini impressores i àrees de post-processament, disseny i metrologia. “La incubadora d’alta tecnologia facilitarà que start-ups, autònoms innovadors i projectes d’emprenedoria corporativa trobin l’ambient i els recursos idonis per al seu aterratge al mercat i per al seu creixement”, ha informat el CZFB en un comunicat.

Es preveu el desenvolupament de més de 100 projectes empresarials dins d’ella en els pròxims cinc anys. Actualment, els emprenedors que es van presentar a la convocatòria van acomplir els requisits d’accès s’estan inscrivint, un total de 34.