20 de mayo de 2024 | Actualizado 19:16
Coacab

El Brexit crea incertesa dins del sector duaner

El Col·legi d’Agents de Duanes de Barcelona explica les conseqüències que un Brexit dur podria tenir

El president del Col·legi Oficial d’Agents de Duanes i Representants Duaners de Barcelona (Coacab), Antonio Llobet, ha afirmat que a dia d’avui “encara no tenim la certesa de cap a on ens portarà el Brexit” i que això crea “un context d’incertesa”. Davant d’aquesta situació, el col·legi ha celebrat recentment una jornada sobre aquesta temàtica perquè “les administracions, de les quals depenen els serveis a la frontera, ens donin pautes de com actuar i de com es portarà a terme aquesta situació tan complexa”, ha indicat Llobet.

RELACIÓ COMERCIAL AMB ESPANYA
El director de l’àrea d’agricultura i pesca del Coacab, José Luis Guarga, ha explicat que actualment el Regne Unit suposa el 8% de les exportacions d’Espanya i el 3% de les importacions. Espanya és el principal proveïdor de fruites del Regne Unit i el primer mercat de subministrament d’oli d’oliva. Per la seva part, les begudes espirituoses suposen el 26% i la pesca, el 21%.

Espanya és el principal proveïdor de fruita del Regne Unit i el primer mercat de subministrament d’oli d’oliva

De celebrar-se un Brexit amb acord, Guarga ha assenyalat que “es  mantindrien les normes del mercat únic i no suposaria un canvi de les condicions actuals”. En cas contrari, el Regne Unit “passaria a tenir la condició de tercer país” a la UE i se li aplicarien controls duaners a la frontera. Això provocaria “una situació de col·lapse amb greus conseqüències per a països exportadors, com ara Espanya”.

IMPORTACIÓ DE PRODUCTES A LA UE
Guarga ha assenyalat que la Comissió Europea té previst habilitar sales d’inspecció i instal·lacions comercials per a l’emmagatzematge de mercaderies, amb l’objectiu de què les importacions puguin passar els controls sanitaris pertinents.

En altres sectors, la cap de l’àrea de sanitat del Coacab, Cristina Batlle, ha afirmat que la indústria farmacèutica ja porta temps preparant-se per a un possible Brexit dur i que ha construït i ampliat les seves plantes dins de la UE perquè en cas contrari, “podria produir-se un desproveïment del mercat”. Segons Batlle, moltes institucions han canviat la seva seu del Regne Unit a Europa continental i en el futur s’establiran “requeriments legals per a la comercialització a la UE dels medicaments fabricats a Gran Bretanya”. Aquest tipus de mercaderies també serien objecte d’inspeccions sanitàries.

En aquest sentit, l’administrador de la Duana de Barcelona, Josep Carles Llagostera, ha afirmat que un Brexit dur generaria “la rotunda ruptura de les cadenes logístiques” i que “afectaria sens dubte les exportacions espanyoles”. No obstant això, la lletrada del Coacab Irene Guardiola ha afirmat que aquest escenari també presentarà “noves oportunitats”, amb la creació de nous negocis que generin “noves cadenes de subministrament”.