21 de mayo de 2024 | Actualizado 13:09
Mercè Conesa i José Alberto Carbonell | Port de Barcelona

El port de Barcelona insisteix en la necessitat d’autonomia per a les autoritats portuàries

Mercè Conesa recorda els reptes que el port ha superat en "moments clau" ara que es commemoren els 150 anys de la Junta d'Obres del Port de Barcelona

La presidenta de l’Autoritat Portuària de Barcelona, Mercè Conesa, ha insistit en la necessitat d’aconseguir “més autonomia per a les autoritats portuàries que miren al futur i que saben llegir el moment que estem vivint”. Durant la presentació dels actes commemoratius dels 150 anys del port, Conesa ha afirmat que “la capacitat de gestió i autonomia” de l’autoritat portuària van permetre que en el passat afrontés reptes “en moments històrics clau com ara la revolució industrial o la transició a una economia moderna i oberta”. Així mateix, també ha reiterat la seva voluntat de “competir en igualtat de condicions amb la resta d’Europa” davant l’entrada en vigor aquest mes del nou reglament europeu de ports.

Per altra banda, la presidenta ha aprofitat l’ocasió per manifestar la intenció del port d’incloure els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en el seu proper pla estratègic i ha reiterat el seu compromís mediambiental. A més, en relació a la posició de l’autoritat portuària dins d’Europa, ha afirmat que “podem i volem ser la porta d’entrada i principal hub logístic de la Mediterrània”.

“Volem competir en igualtat de condicions amb la resta de ports europeus”
Mercè Conesa Presidenta de l'Autoritat Portuària de Barcelona

HISTÒRIA DEL PORT
En la presentación dels actes commemoratius també hi ha participat el director general del port, José Alberto Carbonell, que ha fet un recorregut històric de l’activitat portuària de la ciutat. Entre d’altres, ha explicat curiositats històriques com el gran desenvolupament del port a les últimes dècades: “El 1966 es van manipular 150 teus, mentre que ara estem a un ritme de 3,5 milions de teus”.

“El 1966 es van manipular 150 teus, mentre que ara estem a un ritme de 3,5 milions de teus”
José Alberto Carbonell Director general de l'Autoritat Portuària de Barcelona

A més, també ha explicat els canvis que el nom del port ha experimentat fins a l’actual ‘Autoritat Portuària de Barcelona’, des de que el 5 de febrer de 1869 es va constituir com a ‘Junta d’Obres del Port de Barcelona’, la primera de l’Estat. Especialment, Carbonell ha explicat que durant els anys vuitanta i noranta van succeir tres fets significatius: el trasllat de les operacions portuàries que es feien a la zona de l’actual Maremagnum a la ubicació Sud actual; la inauguració d’una zona d’activitats logístiques al port; i l’ampliació de la seva superfície de 600 hectàrees a 1.300 hectàrees. “Recordem que fa 150 anys, el port tenia 70 hectàrees”, ha remarcat Carbonell.

PROGRAMA D’ACTIVITATS DEL PORT
Per commemorar el seu 150 aniversari, l’autoritat portuària ha presentat un programa d’actes i iniciatives, dirigit a la comunitat portuària i a la ciutadania. Aquests se celebraran al llarg del 2019 i inclou un concert ciutadà al Port Vell, ofert per l’Orquestra Simfònica del Vallès; una exposició al Museu d’Història de Barcelona; i visites marítimes gratuïtes per les instal·lacions del port. A més, l’any tancarà amb un acte institucional dirigit a la comunitat portuària al Palau de la Música, on es lliurarà una publicació commemorativa del aniversari.