28 de mayo de 2024 | Actualizado 18:49
Ricard Font | M.V.

FGC aposta per les estacions intermodals i les autopistes ferroviàries

“No ens oblidem del Corredor Mediterrani, però creiem que la connexió amb Occitània és prioritària”, afirma el president de FGC, Ricard Font

El president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Ricard Font, ha anunciat els projectes que integren les línies estratègiques de FGC del 2022 al 2030. Entre aquestes es troba el desenvolupament d’estacions 4.0 per defugir de les estacions que serien només ferroviàries, de manera que esdevinguin intermodals i permetin els serveis de passatgers i mercaderies per autopistes ferroviàries.

A més, el pla estratègic preveu connectar els nuclis de Martorell i Rubí amb Plaça Espanya i Plaça Catalunya, de manera que es redueixi l’ús de furgonetes en autovies com la B23 a l’última milla. “Volem un servei eficient que ajudi a les empreses a desenvolupar-se i a ser punteres, així com una logística internacional de qualitat”, ha assenyalat.

Per altra banda, Font també ha fet referència al projecte ja anunciat d’enllaçar en alta velocitat les quatre capitals catalanes i el sud de França: “Catalunya i Occitània son dos territoris que es miren poc”, ha afirmat. Amb aquesta iniciativa, el president de FGC ha estimat el transport de quatre milions de passatgers a l’any. No obstant això, ha puntualitzat: “No ens oblidem del Corredor Mediterrani, però creiem que la connexió amb Occitània és prioritària”. 

ALTRES PROJECTES
Font també ha demanat a la Generalitat estabilitat pressupostària, amb el manteniment de 180 milions d’euros fins al 2030. “Creiem que el Govern ha fet un esforç molt gran i li demanem que la quantitat no sigui major de la que estem rebent, perquè creiem que amb això podem entomar els reptes que ens han encarregat”, ha declarat.

Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet,  ha informat que els eixos estratègics de partida en què es basarà la nova estratègia són la globalització, la tecnologia, la sostenibilitat i les persones. Específicament, ha afirmat que la sostenibilitat “continúa sent la base de totes les polítiques sectorials del Govern” i ha recordat que el passat mes de desembre FGC va anunciar que deixarà de fer servir energia fòssil i que a partir d’aquest any totes les línies funcionaran amb renovables. A més, ha especificat que des del 2021, la meitat d’aquesta provindrà d’energia solar.

El pla estratègic inclou la construcció d’un segon túnel entre el Vallès i Barcelona; l’ampliació de la L8 i l’establiment del tren-tram de Tarragona, entre d’altres

Per altra banda, Calvet ha enumerat diferents projectes que es duran a terme els propers anys, com ara la construcció d’un segon túnel entre el Vallès i Barcelona que permetrà prioritzar les seves relacions “reduint el temps i millorant la connexió”. Aquest serà planteja amb els estudis de FGC i el 2020 hi haurà un estudi informatiu, en un projecte que finançarà l’Autoritat de Transport Metropolità (ATM). Aquesta línia permetrà una freqüència de dos minuts i mig de pas.

Altres iniciatives que contempla el pla estratègic són l’eliminació dels passos a nivell encara existents a la línia Anoia-Bages, de cara al 2020; l’allargament de la L8 que connectarà Plaça Espanya amb Passeig de Gràcia, i que serà licitat el 2020; o l’establiment del tren-tram del Camp de Tarragona.

TRASPÀS DE RODALIES
Pel que fa a la titularitat de Rodalies, Calvet ha afirmat que fa temps que es plantegen reobrir el traspàs que es va fer fa deu anys perquè FGC en sigui novament el titular: “Es va plantejar el famós pla de rodalies de 4.000 milions d’euros, que s’hauria d’haver acabat el 2015 al 100%, però avui en dia només s’ha assolit el 12%”, ha destacat el conseller de Territori. “Així és impossible donar un bon servei”. Per la seva banda, Font ha afirmat que “som una empresa ferroviària, però creiem que hem de ser una empresa de mobilitat”.