2 de diciembre de 2023 | Actualizado 6:25

La Cambra de Comerç defensa la creació d’una oficina tècnica per als accessos al port de Barcelona

L’entitat considera que aquesta és “una eina imprescindible” per desencallar la construcció d'aquesta infraestructura
Casa Llotja de Mar de la Cambra de Comerç de Barcelona | Cambra de Comerç de Barcelona

La Cambra de Comerç de Barcelona ha emplaçat al ministeri de Foment a crear “el més aviat possible” una oficina tècnica per gestionar les actuacions, el programa de treball i la direcció de les obres dels nous accessos viaris i ferroviaris al port de Barcelona. Segons ha afirmat en un comunicat, considera que aquesta és “una eina imprescindible per desencallar la construcció dels nous accessos” al port “després de més d’una dècada perduda”.

La cambra ha recordat que la solució original preveia que els 1.840 metres inicials de l’accés ferroviari inclogués un túnel artificial de 1.600 metres. “El 2007 es va fer el primer estudi informatiu, que va ser revisat el 2012 per simplificar i abaratir la solució original, per acabar tornar ara, l’any 2019, gairebé 12 anys després, al mateix punt de partida”, ha criticat. 

“L’any 2019, gairebé 12 anys després, hem tornat al mateix punt de partida”
Cambra de Comerç de Barcelona

A la modificació de 2012 es va substituir aquest tram inicial per un nou traçat de 2.520 metres sobre la plataforma d’FGC, quasi tot en superfície i sense generar noves estructures. “Aquesta modificació, motivada per les limitacions pressupostàries del moment, simplificava la solució original i reduïa significativament el volum d’obra”, ha destacat. “Però les dificultats tècniques d’implantació i les limitacions d’explotació associades a la via única de triple ample van acabar desaconsellant-la”.

Aquest fet va provocar la necessitat d’actualitzar els estudis disponibles. Mitjançant l’oficina tècnica proposada la Cambra ha defensat, en línia amb la proposta del port, que les seves tasques incloguin la redacció dels plecs de les diferents licitacions requerides; la tramitació tècnica i administrativa dels expedients; i la supervisió i la coordinació de l’execució de les obres.

“L’oficina haurà de ser el referent tècnic de tots els projectes i les obres vinculades al protocol de col·laboració que s’està negociant entre el ministeri de Foment, Adif, Puertos del Estado, FGC i l’Autoritat Portuària de Barcelona”, ha defensat la Cambra de Comerç de Barcelona.