19 de julio de 2024 | Actualizado 16:39
Mercè Conesa i Jordi Puigneró | Port de Barcelona

L’SmartCatalonia Challenge contribuirà a la transformació digital del port de Barcelona

Les pimes i startups tecnològiques podran proposar solucions per donar resposta als diferents reptes de l’autoritat portuària

El concurs d’innovació oberta SmartCatalonia Challenge, promogut per la Generalitat de Catalunya, contribuirà en la seva quarta edició a la transformació digital del port de Barcelona. Es tracta d’un concurs per incentivar les pimes i startups tecnològiques a crear solucions que donin resposta a diferents reptes i aquest any se centrarà en aquells que es plantegen a diversos àmbits de l’activitat portuària. L’objectiu és millorar la seva operativa i fer-la més eficient.

La presidenta del port de Barcelona, Mercè Conesa; i el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, han presentat la nova edició del concurs. Conesa ha destacat que, a través de la innovació digital, l’autoritat portuària pot trobar eines que l’ajudi a créixer de manera sostenible seguint els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Concretament, Conesa ha fet referència a tres eixos fonamentals a tenir en compte: l’econòmic, el social i l’ambiental.

“La innovació ha de ser oberta, col·laborativa, impulsada per la demanda i amb base tecnològica”, ha afirmat. Per aquest motiu, ha recordat l’aposta per la tecnologia 5G que el port està desenvolupant dins d’un procés de transformació digital per incrementar la seva eficiència. A més, aquest ha creat l’àrea digital port, en la qual ha definit un total de 54 actuacions prioritàries que es troben en diferent fases d’execució.

Per la seva banda, el conseller de la Generalitat ha destacat el compromís del Govern a l’hora de situar les polítiques digitals al capdavant, així com perquè el port de Barcelona esdevingui “un veritable hub a nivell europeu”. A més, ha destacat el paper del concurs per ajudar a fomentar l’emprenedoria. Les edicions anteriors es van centrar en l’àmbit municipal, però segons ha destacat “aquest any hem fet un salt important en el programa”. Puigneró també ha volgut ressaltar la importància de “la capacitat de transformació dels ports i de la impressió 3D” per al desenvolupament econòmic.

FUNCIONAMENT DEL CONCURS
Els participants de l’SmartCatalonia Challenge hauran de dissenyar i proposar aplicacions mòbils i solucions basades en tecnologies avançades com el big data o l’Internet of Things (IoT) per optimitzar la gestió de diverses operatives i accions del port. Concretament, aquestes es desenvolupen en sis grans àmbits: monitoratge de l’ocupació en temps real, mobilitat en creuers i ferris, utilització i aplicacions del mapa 3D del port, batimetria i estat dels molls mitjançant un dron aquàtic, mesura automàtica de volums i pesos, i xarxa de sensors de contaminació marina.

Les propostes podran ser presentades fins al set de juny, moment en el qual es preseleccionaran les deu millors. La final tindrà lloc a la segona meitat de juny i les tres propostes guanyadores rebran 5.000 euros, 3.000 euros i 2.000 euros, respectivament. Entre d’altres, els projectes premiats es donaran a conèixer en el SIL 2019 i podran presentar la seva solució a l’estand de la Generalitat de Catalunya a l’Smart City Expo World Congress, que tindrà lloc del 19 al 21 de novembre a Fira de Barcelona-Gran Via.