14 de abril de 2024 | Actualizado 7:28
D’esquerra a dreta: Blanca Sorigué, Mohamed Alzarooni, Pere Navarro y Samir Hamrouni | M.V.

Barcelona esdevindrà la capital mundial de les zones franques al juny

És el primer cop que aquest esdeveniment tindrà lloc a Europa i coincidirà amb altres salons com el SIL 2019

Barcelona acollirà per primer cop la celebració del Congrés Mundial de Zones Franques, entre el 26 i 28 de juny. Sota el lema ‘Free Zone 4.0 Meets Economy 4.0’, aquest esdeveniment reunirà a més de 1.000 participants del sector del comerç internacional i coincidirà amb la 21ª edició del SIL, la tercera edició de l’eDelivery Barcelona Expo & Congress i l’InTradeSumit BCN. “Volem organitzar el congrés juntament amb aquestes altres activitats perquè sigui encara millor, perquè sigui únic”, ha expressat el delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i president del SIL, Pere Navarro. També ha afegit que tot i que es tracta d’esdeveniments diferents, es complementen, i que l’objectiu és buscar “una relació molt intensa” entre tots.

Per primer cop, aquest congrés tindrà lloc a Europa. La directora general del CZFB i del SIL, Blanca Sorigué, ha assegurat que el Consorci “s’està posicionant com a una zona franca de referència en el món” i que l’objectiu és que, en el mes de juny, “Barcelona sigui la capital del comerç internacional global”. El congrés, segons ha explicat, emfatitzarà tres aspectes principals: organitzar fòrums de debat per atraure els millors ponents, oferir la màxima oferta expositiva i crear networking.

“El Consorci s’està posicionant com a una zona franca de referència al món”
Blanca Sorigué Directora general del CZFB i del SIL

A més, Navarro ha afirmat que es tractaran temes com el comerç electrònic, la mobilitat, el paper de les zones franques al món, l’impresió 3D, la indústria 4.0 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Es tracta de la cinquena edició de l’esdeveniment, que ha tingut lloc amb anterioritat a llocs com Dubai, Cartagena de Índies o Emirats Àrabs Units. “Aquesta no és una candidatura regalada, hem competit amb altres països com ara Egipte, Kazakstàn, Mèxic o Sèrbia”, ha afirmat el president del SIL.

Per la seva part, el president de la World Free Zones Organization (WFZO), Mohamed Alzarooni, ha destacat el compromís del Consorci amb la WFZO y ha expressat la seva satisfacció de que se celebri aquest any a Barcelona, una ciutat que, segons ell, aportarà “experiència, know-how i un alt número de participants”. Actualment l’organització compta amb 552 zones franques, el que suposa una cinquena part de totes les del món. “No volem acceptar qualsevol zona franca, només les que respecten les regulacions comercials internacionals”, ha assenyalat. L’organització col·labora amb diferents actors internacionals, com l’Organització Mundial del Comerç o el Banc Mundial.

“No volem acceptar qualsevol zona franca, només les que respecten les regulacions comercials internacionals”
Mohamed Alzarooni president de la WFZO

Finalment, el conseller delegat de la WFZO, Samir Hamrouni, ha explicat que el 2017 l’organització va fer un exercici d’anticipació per projectar el model de zones franques del futur, dins de 25 anys. No obstant això, un any després “ens vam adonar que no necessitàvem 25 anys, sinó que en uns cinc anys podem tenir-la dissenyada. Ara ja sabem quins són els elements de les zones franques del futur”. Aquestes es basen, segons Hamrouni, en els indicadors d’economia, logística, comerç electrònic, transparència i dades. “Esperem que el congrés d’aquest any sigui més que impressionant, volem que sigui un punt d’inflexió en la manera de fer, de crear, de gestionar i de dirigir les zones franques”.