13 de junio de 2024 | Actualizado 18:23

Els ports de Palamós i Roses superaran per primera vegada els 60.000 creueristes

També per primera vegada es traspassarà el llindar dels quatre milions d'euros d'impacte econòmic per aquesta activitat creuerística en la Costa Brava
El conseller Damià Calvet, al costat dels diversos representants de les institucions que conformen Costa Brava Cruise Ports | E.M.

El ritme de creixement de l’activitat creuerística dels ports de Palamós i Roses s’ha accelerat en els últims anys. La temporada de 2019, que s’inicia a partir del 8 d’abril, es tancarà amb més de 60.000 creueristes, dada que s’aconsegueix per primera vegada, i que serà possible gràcies al creixement del 18% respecte al 2018. El passat exercici, el trànsit de creueristes ja va créixer el 13% i en 2017 respecte al 2016, també es va incrementar el 7%. Per tant, segons les xifres aportades pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, el nombre de creueristes en els ports de la Costa Brava durant els dos últims anys ha crescut per sobre de la mitjana en l’última dècada, que s’ha situat en l’11%.

Damià Calvet, que ha encapçalat la presentació de la temporada de creuers dels ports de la Costa Brava, ha xifrat en els 4,3 milions d’euros l’impacte econòmic d’aquests 60.000 creueristes, dels quals 54.000 corresponen a Palamós i la resta, a Roses. Per primera vegada també, ha recordat el conseller de Territori, se superarà la xifra dels quatre milions d’euros d’impacte econòmic.

Les obres del nou dic de recer de Palamós, dotades amb 3,5 milions d’euros, començaran després de l’estiu

Les previsions anunciades pel president de Ports de la Generalitat, Isidre Gavín, i pel gerent de l’organisme portuari català, Joan Pere Gómez, apunten al fet que el nombre d’escales es mantindrà en 2019 en les 54, les mateixes que es van registrar en 2018. Tots dos han recordat també la importància del nou dic de recer de Palamós, dotat amb una inversió de 3,5 milions d’euros i les obres del qual començaran després de l’estiu, per a augmentar la seguretat en el port. Aquesta actuació forma part del pla d’inversions presentat a principis de febrer.

El 70% dels creuers que visiten la Costa Brava són de luxe, encara que el 87% dels turistes viatgen en companyies de categoria estàndard, segons Ports de la Generalitat. La major part dels passatgers són britànics, fins al 77% del total, seguits dels nordamericans, que representen l’11%, i els alemanys, que sumen el 3%. “No podem competir en volum amb Barcelona i Tarragona, però sí en qualitat”, ha reconegut Joan Pere Gómez. El gerent de Ports de la Generalitat també ha explicat que, un dels reptes futurs, és “diversificar l’origen dels nostres creueristes i obrir-nos a altres mercats”.

Un altre dels desafiaments, que ja s’ha aconseguit assolir, és desestacionalitzar els creuers. La temporada 2019 tindrà una durada de més de cinc mesos. “Allargar la temporada ens permet oferir un servei de major qualitat”, ha assenyalat el conseller de Territori i Sostenibilitat.

PORT SCHENGEN I ASSEMBLEA DE MEDCRUISE A PALAMÓS
La presentació de la temporada de creuers 2019 en els ports de la Costa Brava ha servit també per a expressar de nou la necessitat de comptar a Palamós amb un punt d’entrada Schengen. “Hem de lamentar que Palamós no sigui port Schengen”, ha manifestat Damià Calvet. El seu departament resta a l’espera d’una resposta per part de l’Executiu espanyol referent a això, però encara no s’ha produït. El conseller de Territori ha criticat que “el Govern espanyol governi contra Catalunya”, però ha insistit que “necessitem que Palamós sigui un port Schengen i no pararem fins a aconseguir-lo”.

D’altra banda, l’entitat Costa Brava Cruise Ports, que aglutina a diverses institucions públiques i al sector privat per a la promoció dels creuers en aquesta zona, està treballant per a acollir una de les assemblees de l’associació mediterrània de creuers Medcruise. Aquest organisme ha qualificat a Palamós i Roses sota la denominació de “port gran”, per superar els 50.000 creueristes. Aquesta categoria “ens projecta i ens dóna més possibilitats de creixement”, ha manifestat Damià Calvet.