21 de mayo de 2024 | Actualizado 5:03

Les exportacions d’asfals redueixen el tràfic ferroportuari de Barcelona fins al febrer

“Té molt volum i omple molts contenidors, però és molt estacional”, explica l'autoritat portuària
Adif

El port de Barcelona ha registrat un descens del 20% en el tràfic ferroviari en l’acumulat fins al febrer del 2019. Segons ha afirmat l’autoritat portuària, la disminució es deu a l’exportació de l’asfals. “Té molt volum i omple molts contenidors, però és molt estacional”, ha explicat el port. Aquesta tendència a la baixa s’aprecia, especialment, des del passat mes de desembre del 2018.

L’autoritat portuària ha assenyalat que l’any passat la campanya va ser “excel·lent” i que es van exportar molts contenidors carregats d’asfals cap al mercat xinès, especialment des d’Aragó i Lleida. “Va anar tan bé que avui en dia no hi ha excedents”, han explicat des de l’autoritat portuària. No obstant això, el port de Barcelona preveu que a partir d’abril es recuperarà el moviment ferroviari d’aquest producte. Aquest tipus d’exportacions des de Barcelona es destinen especialment al mercat asiàtic, Orient Mitjà i Extrem Orient.f

RESULTATS DEL 2019
Tenint en compta l’evolució del tràfic ferroviari per segments, els automòbils s’han desenvolupat millor que els granels líquids i sòlids, dins dels quals s’inclou l’asfals. Analitzant els vehicles, el febrer ha registrat una caiguda del 4,1%, amb 21.000 unitats. Aquest volum contrasta amb l’augment que van obtenir el mes de gener, del 29,1%, tot i que el seu total va ser menor que el febrer, amb 19.700 automòbils.

Per la seva banda, els granels sòlids i líquids han caigut el 36% el mes de febrer respecte al mateix període del 2018. Concretament, s’han registrat 28.000 tones de granels sòlids i 9.000 de líquids, mentre que el gener el descens va ser del 4,5% amb 46.000 tones de granels sòlids i 10.000 de líquids.

El 70,1% de les circulacions ferroviàries que s’han fet el 2019 han estat a través d’ample ibèric, tot i que representen el 8,6% menys que l’any anterior. Per la seva banda, el 25,4% de les mercaderies han correspost als serveis de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), tot i que també ha descendit respecte al 2018, en aquest cas el 1,5%. Pel que fa a l’ample internacional (UIC), el percentatge sobre el total s’ha situat en el 4,5%, tot i que aquesta opció ha augmentat el 61,4% en comparació a l’any anterior.