24 de mayo de 2024 | Actualizado 21:07

El port de Barcelona esdevé finalista als World Ports Sustainability Awards

Fins al 26 d’abril els usuaris podran votar els ports guanyadors de les diferents categories a través de la web del World Ports Sustainability Program

L’Autoritat Portuària de Barcelona ha estat seleccionat com una de les tres finalistes dels World Ports Sustainability Awards, a la categoria d’infraestructura resilient. Es tracta de la primera edición d’uns premis convocats per l’Associació Mundial de Ports (IAPH) per fomentar la sostenibilitat en les instal·lacions portuàries i en el conjunt de les cadenes logístiques. A partir de la selecció feta per un jurat d’experts, fins al 26 d’abril s’ha obert un període de votació pública a la web del World Ports Sustainability Program per triar els guanyadors de les diferents categories. El proper nou de maig s’anunciaran els premiats durant la Conferència Mundial de Ports de Guangzhou, a la Xina.

El port de Barcelona ha estat triat pel projecte Port Links, una eina web per construir i comparar online cadenes de transport. Aquesta s’aplica tant a la importació com a l’exportació de contenidors entre qualsevol port del món i una localització europea a través de Barcelona. “Port Links integra l’oferta completa i actualitzada de serveis marítims i terrestres del port de Barcelona i ofereix informació sobre diversos indicadors associats a la cadena de transport construïda”, ha afirmat. A més, també ha destacat que, a més d’informar d’aspectes com les distàncies i temps de trànsit, l’eina permet el càlcul d’emissions de CO2 i altres contaminants, així com el cost de les externalitats del transport.

El projecte triat ha estat Port Links, una eina web per construir i comparar online cadenes de transport

El projecte barcelonès ha estat un dels 18 que el jurat d’experts ha triat, en un total de sis categories. Els evaluadors han estat representants de la World Maritime Univeristy, la Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament (Unctad), la University of Southern California i l’Antwerp Management School, entre d’altres. A part de la categoria d’infraestructures resilients, els premis inclouen altres com ara clima i energia; projecció comunitària i diàleg port-ciutat; governança i ètica; i protecció i seguretat.

El port ha explicat que des de la creació del World Ports Sustainability Program el març de l’any passat, el programa ha rebut més de 70 candidatures. Aquest està orientat a impulsar iniciatives i accions per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).