18 de abril de 2024 | Actualizado 19:56

Vopak Terquimsa estrena l’11 d’abril la segona ampliació de la seva terminal a Tarragona

A aquesta segona fase, que implica augmentar la capacitat en 27.500 metres cúbics, s'afegirà una tercera, les obres de la qual començaran a l'estiu
Vopak Terquimsa

L’empresa Vopak Terquimsa, especialitzada en l’emmagatzematge, tractament i transport de productes químics líquids, ha finalitzat ja la segona fase del projecte d’ampliació ‘Buenavista’ de la seva terminal en el port de Tarragona. La capacitat d’emmagatzematge d’aquesta segona fase és de 27.500 metres cúbics, dividits en set tancs, i la inversió requerida és de 12 milions d’euros. El primer vaixell que utilitzarà les noves instal·lacions atracarà en la terminal de la companyia el pròxim dia 11. Amb aquesta ampliació, Vopak Terquimsa compta amb més de 40.000 metres cúbics en l’ampliació del moll de la Química, reforçant així la seva posició de lideratge en el sector en el port de Tarragona, on disposa d’una capacitat total de 430.000 metres cúbics i 10 hectàrees de superfície.

Dels 27.500 metres cúbics de capacitat ampliada, només queden 5.000 per contractar, 15.000 metres cúbics ja estaven contractats abans de començar les obres i la resta s’ha tancat ara. Segons ha explicat el director general de la companyia, Eduardo Sañudo, “tenim diverses ofertes per a aquests 5.000 metres cúbics, que es materialitzaran al maig”.

“D’aquesta ampliació, només ens queden 5.000 metres cúbics per contractar i ja tenim diverses ofertes que es materialitzaran al maig”
Eduardo Sañudo Director general de Vopak Terquimsa

Els nous tancs estan destinats a l’emmagatzematge de productes químics per a realitzar entrada i sortida de vaixells, però també per al moviment en cisterna que, segons explica Eduardo Sañudo, “està creixent molt en els últims temps. Amb la recessió econòmica, es va incrementar el moviment per canonades i per vaixells i va disminuir el de cisterna perquè hi havia molt poca demanda local. Ara aquesta tendència està canviant i ha crescut molt el moviment per cisterna”.

Per al director general de Vopak Terquimsa, “aquesta segona fase d’ampliació suposa consolidar la nostra posició en el territori i en el negoci industrial del complex portuari, a més d’estar un pas per davant de la competència”. “L’objectiu és continuar atenent les necessitats dels nostres clients industrials situats en el clúster químic de Tarragona, alhora que ens permet atreure nous fluxos que potenciïn el nostre rol com hub de productes químics en el Mediterrani occidental”, ha afegit Sañudo.

Aquesta nova ampliació incorpora l’última tecnologia en automatització industrial per a permetre la realització d’operacions més segures i eficients, tot això, informa l’empresa, sota els més alts estàndards d’eficiència mediambiental.

FINS A 130.000 METRES CÚBICS DE CAPACITAT AFEGIDA EN 2026
El projecte ‘Buenavista’ inclou tres fases d’ampliació. La primera, finalitzada al febrer de 2016, va augmentar la capacitat de Vopak Terquimsa en 13.500 metres cúbics i va comptar amb una inversió de 9 milions d’euros. La segona (27.500 metres cúbics) s’inaugura el pròxim dia 10 i la tercera, prevista per a començar aquest pròxim estiu, incorporarà 17.000 metres cúbics més, amb un pressupost de 14 milions d’euros. La meitat de capacitat afegida d’aquesta tercera fase té ja un contracte a llarg termini vinculat. Segons explica Eduardo Sañudo, aquestes tres fases són les que inclou el pla estratègic 2017-2021 de la companyia, però “per a 2026, està previst haver aconseguit els 130.000 metres cúbics de capacitat afegida. Fins ara, hem realitzat un terç del total”.