26 de mayo de 2024 | Actualizado 10:47

El port de Barcelona rebrà a l’abril el seu primer creuer propulsat amb GNL

Per a aquest any, el port preveu rebre un total de 838 escales de creuers en total i superar la xifra dels tres milions de passatgers que va assolir al 2018
'Aida Nova' | Aida

La presidenta del port de Barcelona, Mercè Conesa, ha anunciat aquest matí que els primers creuers propulsats amb gas natural liquat (GNL) arribaran enguany a la instal·lació catalana. La nau ‘Aida Nova’ serà la primera en fer-ho aquest mateix mes, seguida per la ‘Costa Smeralda’ el proper octubre. “Hem desenvolupat diverses iniciatives per impulsar l’ús de gas natural com a combustible alternatiu”, ha afirmat Conesa. “Aquest és un dels eixos en què estem treballant per atraure l’arribada a Barcelona de les naus més modernes i, per tant, més avançades a nivell mediambiental”.

Segons ha explicat el port, el GNL redueix en un 80% les emissions d’òxid de nitrogen, en un 40% les de diòxid de carboni i elimina per complet els òxids de sofre i les partícules en suspensió. “A part dels tres vaixells de creuer que ja funcionen amb GNL, hi ha al món un total de 20 naus més en construcció o encarregades a drassanes, que entraran en servei entre el 2020 i el 2026”, ha explicat l’autoritat portuària.

Per a aquest 2019, el port preveu rebre un total de 838 escales i superar la xifra dels tres milions de passatgers que va assolir l’any 2018. En aquest sentit, ha ressaltat que de les dotze que escalaran per primer cop a les seves instal·lacions, vuit “son naus de darrera generació que acaben d’entrar en servei o que ho faran en els propers mesos”. A més, ha afegit que aquestes noves escales “demostren la fidelitat que mantenen els grans operadors de creuers pel port de Barcelona, ja que el trien per posicionar els vaixells més moderns de les seves flotes”.

La visita de l’ ‘Aida Nova’ serà seguida, al mes d’octubre, per la d’un segon vaixell impulsat per aquest combustible alternatiu

Des de primavera del 2018, el port disposa d’una nova terminal de creuers, construïda i gestionada per Carnival Corporation: Helix Cruise Center. “Amb 12.500 metres quadrats, és una de les més grans d’Europa, dissenyada amb elevats criteris d’eficiència, sostenibilitat i funcionalitat”, ha assenyalat. A més, actualment està tramitant dues sol·licituds vinculades a l’activitat portuària: l’ampliació del moll adossat, per tal d’executar i construir una terminal de creuers pròpia; i la sol·licitud de Royal Caribbean per a la concessió de l’actual terminal C, per tal de fer una reforma integral i disposar d’una nova terminal per a les naus de la companyia.