9 de diciembre de 2023 | Actualizado 10:16

El port de Barcelona ultima els detalls de la seva missió empresarial al Japó

La delegació catalana, que es desplaçarà del 8 al 14 de novembre al Japó, realitzarà trobades empresarials bilaterals a Tòquio i Yokohama
El director del Consell Rector de la Comunitat Portuària de Barcelona, Joan Colldecarrera, i el cap de Relacions Internacionals i Promoció del port de Barcelona, Manel Galán (d'esquerra a dreta) | E.M.

L’Autoritat Portuària de Barcelona està ultimant els detalls de la missió empresarial que liderarà al Japó entre el 8 i el 14 de novembre. El director del Consell Rector de la Comunitat Portuària de Barcelona, Joan Colldecarrera, i el cap de Relacions Internacionals i Promoció del port de Barcelona, Manel Galán, han explicat que l’objectiu d’aquesta missió és establir les bases perquè les empreses catalanes, siguin o no part de la comunitat portuària, estableixin contactes amb companyies japoneses i coneguin de primera mà les oportunitats que s’obren amb el recent Tractat de Lliure Comerç entre la Unió Europea i el Japó.

Precisament, Joan Colldecarrera ha recordat que el tractat, que va entrar en vigor el mes de maig passat, redueix el 97% les barreres aranzelàries en un període de 15 anys, la qual cosa suposa per a Espanya una disminució en aranzels de 150 milions d’euros anuals. Les previsions apunten al fet que gràcies a aquest acord les vendes de la Unió Europea al Japó s’incrementarà el 13%. Encara que són molts els sectors que es beneficiaran del tractat, el director del Consell Rector de la Comunitat Portuària de Barcelona ha destacat especialment l’agroalimentari, ja que fins al 85% d’aquests productes podran accedir al mercat nipó lliures de drets.

El Tractat de Lliure Comerç UE-el Japó reduirà fins al 97% les barreres aranzelàries en 15 anys

A més de l’oportunitat que representa el tractat de lliure comerç, Colldecarrera ha subratllat dues qüestions que “seran importants en els pròxims anys” i que col·loquen al Japó com un país en el qual situar-se. D’una banda, els Jocs Olímpics se celebraran a Tòquio l’any vinent i, per un altre, la celebració de l’Exposició Internacional d’Osaka en 2025. Joan Colldecarrera ha lamentat que, malgrat les intenses relacions entre Catalunya i el Japó, encara no existeixen vols directes. “Crec que es justificaria pel nombre de passatgers de negoci i turisme”, ha manifestat.

El cap de Relacions Internacionals i Promoció del port de Barcelona, Manel Galán, ha explicat que la missió d’aquest any al Japó compta amb algunes modificacions respecte a les seves predecessores. En primer lloc, Manel Galán ha posat l’accent en la idiosincracia del país i, per això, “ens agradaria ressaltar que el procés d’inscripció per part de les empreses catalanes reclama molta previsibilitat”, perquè “es corre el risc que les companyies japoneses interpretin que existeix poc interès”. A més, ha continuat el responsable de Relacions Internacional i Promoció del port de Barcelona, les agendes de les empreses en les trobades bilaterals seran a càrrec de l’oficina al Japó de l’agència de promoció empresarial catalana ACCIÓ. Aquest organisme de la Generalitat oferirà una subvenció, a través del que es denomina una bossa de viatge, a les empreses que sol·licitin l’agenda de contactes.

A nivell institucional, la delegació catalana estarà encapçalada per la presidenta del port, Mercè Conesa, i els consellers de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón. El pròxim 13 de maig es durà a terme un segon viatge per part dels diversos equips de l’autoritat portuària i de la Generalitat de Catalunya per a tancar les agendes i les trobades previstes per a la missió empresarial de novembre.