21 de mayo de 2024 | Actualizado 16:17

Els incompliments al tram Abrera-Terrassa suposen un sobrecost de 240 milions d’euros

La Cecot insisteix en la necessitat de posar en funcionament els 6,2 quilòmetres de tram central de la B-40 que queden per unir els dos municipis
Carretera B-40 | Generalitat de Catalunya

La associació empresarial Cecot ha insistit en la necessitat de posar en funcionament els 6,2 kilòmetres de tram central dels 14 quilòmetres de la B-40 que han d’unir Arbrera i Terrassa. Aquests havien d’estar enllestits el proper mes d’octubre, però, segons previsions de la Cecot, les obres finalitzaran previsiblement a mitjans de l’any 2021. “Portem prop de deu anys d’endarreriments, així que els incompliments en el termini de finalització estan afegint un sobrecost a la infraestructura de 240 milions d’euros”, ha afirmat el seu president, Antoni Abad. 

El 2017 la Cecot va fer públic un estudi elaborat per l’Institut Cerdà, en el qual exposava que l’impacte macroeconòmic del tram de la B-40 entre Abrera i Terrassa, un cop acabat, suposaria un estalvi de 24 milions d’euros anuals. Segons l’estudi, cada dia transitarien per la via més de 2.500 vehicles pesants i, a criteri de la Cecot, es reduirien en 6.700 tones les emissions de CO2 a l’any, degut a “l’augment de la fiabilitat, la eficiència, la reducció de la congestió i dels accidents”.

 L’informe tècnic també assenyala que la finalització del tram tindrà un impacte macroeconòmic positiu de 252 milions d’euros a Catalunya i els efectes de la infraestructura al conjunto de l’Estat se situarien entre els 364 i els 427 milions d’euros. “Les empreses consideren la Ronda del Vallès com a un connector i articulador de la mobilitat entre comarques i territoris, i no únicament com a una infraestructura de pas”, ha assegurat Cecot.

La Ronda del Vallès es va definir el 1966 dins del Pla Director Territorial de l’Àrea de Barcelona. Des de llavors, els terminis de les fases per a la seva execució “han patit endarreriments i incompliments sistemàtics, ja fos en els processos de licitació, en les fases prèvies d’estudi, en els inicis d’obra o en els terminis d’inauguració i posada en servei”, segons ha explicat la associació d’empreses.