13 de junio de 2024 | Actualizado 16:21
D'esquerra a dreta: Lluís París, Mercè Conesa i Josep M. Vall | M.V.

El port de Barcelona preveu oferir preus “el més competitius possible” al sector d’automoció

El Clúster de la Indústria de l’Automoció de Catalunya ha visitat aquest matí les instal·lacions portuàries

La presidenta de l’Autoritat Portuària de Barcelona, Mercè Conesa, ha reiterat la seva intenció d’oferir “preus el màxim de competitius possible” al sector d’automoció perquè les empreses obtinguin bonificacions sobre les taxes portuàries, amb l’objectiu de “facilitar l’intercanvi comercial”. Així ho ha expressat a una delegació del Clúster de la Indústria de l’Automoció de Catalunya (CIAC), que agrupa unes 200 empreses catalanes de l’automoció, a la seva visita aquest matí a les instal·lacions del port.

Segons Conesa, el port està canalitzant en aquests moments exportacions “molt importants” de la indústria de l’automoció, “gràcies a la intermodalitat i a projectes com Autometro amb Seat, o al projecte amb Nissan a la campa interior d’Autoterminal”. A més, la presidenta ha assenyalat que en relació amb la quota ferroviària “36 de cada 100 cotxes que arriben o surten del recinte portuari ho fan a través del transport ferroviari”. A escala europea, Barcelona es troba a la dotzena posició del rànking de ports sobre quota ferroviària.

A més, pel que fa a la missió empresarial del port al Japó, Conesa ha afirmat que “va absolutament orientada a empreses com les de l’automoció” i que la intenció de l’autoritat portuària és “oferir el port com a part de l’estratègia de les empreses de l’automoció en els seus processos d’internacionalització”. L’impacte dels acords de lliure comerç entre Europa i el Japó, per altra banda, ajudarà segons el port a l’intercanvi comercial amb uns preus més competitius.

“36 de cada 100 cotxes que arriben o surten del recinte portuari ho fan a través del tren”
Mercè Conesa Presidenta del port de Barcelona

Per la seva part, el president de la CIAC, Josep M. Vall, ha coincidit amb Conesa a l’hora d’afirmar que avui en dia “o ets global amb l’automòbil o no hi ets”. Vall ha recordat que 140.000 persones treballen directa o indirectament en el sector i ha explicat que, l’any passat, el clúster va tancar més de 40 projectes per ajudar a augmentar la competitivitat de les companyies. “Estem en un moment fantàstic d’oportunitats, però les oportunitats són per a aquells que les saben veure”, ha afirmat.

El commercial manager del port, Lluís París, també ha estat present a la jornada i ha explicat les solucions logístiques que l’autoritat portuària ofereix a la indústria de l’automoció, tant a través de la seva connectivitat marítima amb els principals mercats mediterranis i asiàtics, com per les solucions intermodals amb els centres productors i distribuïdors de la Península Ibèrica i Europa.