28 de febrero de 2024 | Actualizado 17:30
Projecció del futur edifici | Port de Barcelona

El port de Barcelona preveu inaugurar el Port Center el 2021

El projecte s’emmarca dins del pla especial del Port Vell, que aquest 2019 compleix trenta anys

L’Autoritat Portuària de Barcelona continua treballant per reconvertir les zones obsoletes del port i, amb aquest propòsit, està duent a terme diferents projectes. Un dels més rellevants dels darrers anys ha estat el Port Center de Barcelona, que obrirà previsiblement les seves portes en dos anys. L’edifici serà reconvertit en un espai que acollirà una eina “comunicativa, divulgativa i educativa” per millorar la vinculació entre el port i la ciutat, segons ha explicat el director del Port Vell, Joan Colldecarrera. El projecte s’emmarca dins del pla especial del Port Vell, que aquest 2019 compleix trenta anys.

Per altra banda, al Port Center també hi haurà un espai polivalent, així com sales de reunions i la sala del consell d’administració. No obstant això, ara les obres es troben aturades, a l’espera d’arribar a un acord amb l’empresa adjudicatària concurs sobre les noves modificacions que s’han anat incorporant a l’edifici en els darrers anys. Aquest es va inaugurar el 1907 i, des de llavors, ha estat un restaurant, una estació marítima i la seu de la Junta d’Obres del Port de Barcelona.

Les obres del Port Center es troben aturades, a l’espera d’arribar a un acord amb l’empresa adjudicatària del concurs

L’aprovació del pla especial del Port Vell va tenir lloc l’11 de maig del 1989, amb l’objectiu de reconvertir les zones portuàries que havien quedat obsoletes per la seva configuració dins de la ciutat. “Quan es va aprovar, hi havia poques experiències en el món de ports-ciutat”, ha afirmat Colldecarrera. “Hi havia una a Baltimore, als Estats Units, i altres més modestes a l’illa de Manhattan”.

ALTRES PROJECTES
Colldecarrera també ha anunciat que han arribat a un acord amb l’Ajuntament de Barcelona per enderrocar l’edifici Col·legi Oficial de Pesadors i Medidors Públics, una concessió que tenia fins ara el port. A més, ha afirmat que es troben a la fase final de recuperació de la dàrsena del Shiplift Barcelona Marina 92.

Per la seva banda, un altre projecte que contempla el pla especial és canviar la ubicació de la Facultat de Nàutica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ja que segons Colldecarrera “és un edifici que ha quedat obsolet i és poc funcional”. Per això el Port Vell està negociant amb la UPC traslladar-la prop de l’Hotel Vela, de manera que el port es quedaria l’edifici antic, actualment propietat de la universitat. També en l’àmbit educatiu, s’ha arribat a un acord perquè l’edifici El Far, que fins fa dos anys era la seu del Consorci del Far, esdevingui l’Institut de la Nàutica, especializat en formació professional.

L’aprovació del pla especial del Port Vell va tenir lloc l’11 de maig del 1989, amb l’objectiu de reconvertir les zones portuàries que havien quedat obsoletes

A més, el pla inclou l’estudi del futur ús de l’Imax, que es troba inoperatiu des del 2014. “Estem negociant amb el concessionari la seva sortida del port”, ha afirmat Colldecarrera. No obstant això, encara no s’ha parlat sobre si l’edifici s’enderrocarà. Diferents empreses del món de l’entreteniment i la moda han expressat el seu interès en instal·lar-s’hi allà, però el director del Port Vell ha afirmat que “hem mantingut silenci”.

Altres projectes del pla són la millora de la senyalització del Port Vell, tot marcant itineraris per als vianants; el Museu Hermitage; o la modificació de la balconada superior del Moll de la Fusta, per tal de fer-la més accessible i reaprofitar l’espai instal·lant-hi un circuit de patinets o un jardí, entre d’altres. Tot i així, aquest projecte ha quedat aturat fins a la propera legislatura, ja que és competència de l’Ajuntament de Barcelona.