19 de abril de 2021 | Actualizado 19:15

Barcelona reforça el seu projecte de sistema intel·ligent d’ajuda a la conducció

L’Ajuntament de Barcelona i la DGT arriben a un acord per implantar el sistema en 170 vehicles en flotes i 79 autobusos urbans de la capital catalana
Saló Automobile de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona i la DGT han presentat avui, en el marc del Saló de l’Automòbil, els avenços en la implementació del sistema Autonomous Ready d’ajuda a la conducció. Es tracta de dispositius incorporats en els vehicles que permeten interpretar l’entorn (senyals de velocitat, presència de vianants, ciclistes i motoristes) i protegir així els usuaris més vulnerables de l’espai públic. Els dispositius emeten informació que permetrà identificar punts de risc a la ciutat per a la millora de la infraestructura viària i recollir dades per avançar en la investigació i desenvolupament del vehicle autònom.

L’objectiu del sistema Autonomous Ready Spain és reduir de forma dràstica la sinistralitat en entorns urbans i certificar l’impacte positiu que la tecnologia té en la defensa del vulnerable. Per aquest motiu, ja s’ha implementat a Barcelona a 170 vehicles en flotes y en 79 autobusos urbans. Segons el comunicat emès per les dues institucions, la ciutat es converteix així en “l’airbag de la nova mobilitat”, en què la protecció als usuaris més vulnerables és la prioritat i en què les administracions central i local prenen les mesures necessàries, “no només posant les eines tecnològiques al servei d’una mobilitat més segura, sinó establint incentius i modificant la regulació”.

Participen en aquesta iniciativa empreses com Seur, Ferrovial, Nacex, Logista, Integra2 i Correos

Tenint en compte que el 90% dels accidents de trànsit són a causa d’errors humans, la DGT centra iniciatives com Autonomous Ready dintre de l’enfoc de “sistema segur”. Aquest enfoc pretén que els errors humans, de vegades inevitables, no acabin en tragèdia. Persegueix un model multidisciplinar en què s’assegurin les carreteres, el comportament, la velocitat i els vehicles, de manera que s’aconsegueixin minimitzar els efectes negatius d’aquest error a través de les diverses capes de protecció. 

IMPLEMENTACIÓ EN 5.000 VEHICLES
Durantaquest any 2019 està previst que s’instal·lin 530 sistemes més en vehicles de flotes i 105 en autobusos urbans i continuar treballant fins a implementar-lo en 5.000 vehicles que circulin per la ciutat de Barcelona. En el projecte Autonomous Ready pot participar qualsevol flota pública o privada. A dia d’avui, participen empreses com Seur, Ferrovial, Alphabet, Mobileye Nacex, Logista, Integra, Calidad Pascual i Correos. Aquesta prova en vehicles urbans és fruit d’un conveni signat entre l’Ajuntament de Barcelona i la DGT per provar el sistema i implementar una metodologia aplicable a la resta de ciutats espanyoles i europees per a la reducció dràstica de la sinistralitat en els entorns urbans.