18 de enero de 2021 | Actualizado 11:58
D'esquerra a dreta: Mercè Conesa i Emilio Sanz, president de Ateia Barcelona | M.V.

El port de Barcelona acollirà la Sino-European Freight Forwarders Conference 2019

Les terminals xineses de Barcelona, València i Bilbao gestionen el 35% dels contenidors a Espanya

L’Autoritat Portuària de Barcelona serà la seu de la Sino-European Forwarders Conference 2019, que tindrà lloc de l’11 al 14 de juny al World Trade Center. Es tracta del principal punt de trobada de transitaris petits i mitjans de la Xina i d’Àsia en general, organitzat per la World Cargo Alliance (WCA) i l’Assocació Internacional de Transitaris de la Xina (CIFA).

S’estima l’assistència de 350 persones d’uns 80 països, entre els quals Barcelona serà l’únic port de la Europa Mediterrània present. “Volem acollir aquesta conferència a les nostres instal·lacions i oferir oportunitats als transitaris i empreses que treballen al port”, ha assenyalat la presidenta de l’Autoritat Portuària de Barcelona, Mercè Conesa. Concretament, del total d’assistents uns 30 seran locals.

El format de la Sino-European Freight Forwarders permet dur a terme reunions ‘one to one’ de forma “àgil, propera i flexible”, segons ha assegurat Conesa, permetent que les empreses puguin establir contacte de manera directa amb els transitaris i els operadors logístics. En total es faran 36 reunions en el transcurs de la conferència.

No és el primer cop que Barcelona és la seu d’aquesta, ja que també va tenir lloc a la ciutat catalana el 2010 i el 2013. La Xina és un mercat estratègic per al port de Barcelona, ja que el 42% de les importacions que hi arriben van provenir d’aquest país asiàtic el 2018 i més d’un 10% de les exportacions van tenir la Xina com a destinació. Els principals productes a intercanviar són variats, des de maquinaria i peces, fins a ferroviari, productes càrnics, productes electrònics i químics, entre d’altres.

A més, el port col·labora amb la Generalitat de Catalunya i amb l’Ajuntament de Barcelona per atraure centres logístics i de distribució d’empreses xineses a Barcelona. “Disposem conjuntament d’oficines a Bijin, Shangai i Hong Kong per assessorar de manera gratuïta operadors xinesos interessats en invertir en el Mediterrani”, ha explicat Conesa.

TRÀFIC DE MERCADERIES ENTRE ESPANYA I XINA
La suma del moviment de contenidors de les terminals de capital xinès a Espanya representa el 35% del tràfic de teus als ports espanyols. Les dues terminals de CSP Spain, divisió de Cosco Shipping Ports, a Espanya (València i Bilbao) i la instal·lació BEST (Hutchison Ports Holding) van tancar 2018 amb un volum conjunt de sis milions de teus. “La presència d’empreses navilieres i terminalistes xineses ha activat una frenètica tasca comercial d’entitats espanyoles que dessitjen seguir avançant i ampliant projectes de col·laboració conjunta”, han afirmat des de Puertos del Estado. 

Hutchison Ports Holding, pioner xinès en la gestió de terminals de contenidors a Espanya, va desembarcar el 2005 amb la compra parcial de Tercat. A finals del 2017, Cosco Shipping Ports va adquirir les terminals de Noatum Ports als ports de Bilbao i València, que han registrat un volum de 3,6 milions de teus el 2018. Per la seva part, la terminal BEST del port de Barcelona, inaugurada el 2012, ha canalitzat 2,4 milions de teus en el mateix període.

Més enllà de l’increment de la presència xinesa a la gestió portuària espanyola, el tràfic marítim de mercaderies entre ambdós països també s’ha reforçat de manera progressiva durant els últims anys. Només en l’any 2018, el comerç per via marítima hispanoxinès va moure mercaderies per un valor aproximat de 23.000 milions d’euros, dels quals 5.000 milions van correspondre a exportacions espanyoles i 18.000 milions a importacions.

De fet, a la visita d’aquest dilluns, 20 de maig, del conseller comercial de la Ambaixada de Xina a Espanya, Wang Yingqui, al president de Puertos del Estado, Salvador de la Encina, el membre de l’equip consular asiàtic ha destacat l’avantatge comparativa que representen els ports espanyols com a hubs logístics a les principals rutes intercontinentals i ha manifestat el seu interès per conèixer els desenvolupaments logístics portuaris d’Espanya. Per la seva part, De la Encina ha transmès al conseller comercial xinès la bona acollida que les empreses xineses reben a Espanya, assegurant-les garanties de seguretat jurídica com la pau social.

En el transport marítim entre ambdós països destaquen les exportacions de matèries primes i alimentació, begudes i tabac des d’Espanya. Per la seva part, els productes que més s’importen des de la Xina són els seimfacturats, les manufactures de consum i els béns d’equip.

Dividit per autonomies, les exportacions marítimes a la Xina es fan predominantment des dels ports andalusos, catalans i valencians. Per la seva part, les importacions desembarquen principalment a Catalunya i València.

No obstant això, al comerç exterior Espanya-Xina, tot i que predomina el mode marítim, també estan presents altres com ara el ferroviari, la carretera o l’aeri. El transport ferroviari ha registrat unes 9.000 tones el 2018 i la carretera, unes 10.000 tones. Com a exemple es troba el tren de la Ruta de la Seda entre Madrid i la ciutat xinesa de Yiwu. A més, pel que fa al transport per carretera, recentment l’operador logístic Ceva va iniciar un nou servei regular Espanya-Xina. Per la seva part, el transport aeri va sumar unes 90.000 tones de mercaderies el 2018.