15 de junio de 2024 | Actualizado 16:55

Barcelona estrena el primer vaixell del Mediterrani de zero emissions en port

El 'Cruise Barcelona', bessó del 'Cruise Roma', comptarà amb les mateixes innovacions i Grimaldi preveu disposar d'ell a la fi d'aquesta primavera
El 'Cruise Roma' amarrat en el port de Barcelona | Autoritat Portuària de Barcelona

El vaixell ‘Cruise Roma’ de la naviliera italiana Grimaldi s’ha incorporat de nou a la ruta diària entre Barcelona, Porto Torres i Civitavecchia (Roma). L’embarcació que realitza aquest servei marítim amb Itàlia, al costat del ‘Cruise Barcelona’, s’ha sotmès a un “procés de modernització i allargament efectuat en la drassana de Fincantieri a Palerm”, ha recordat Grimaldi. Gràcies a això, s’ha convertit en el primer del Mediterrani amb capacitat per a reduir a zero les seves emissions en port.

Com ha explicat el director comercial corporatiu de Short Sigui Shipping del grup Grimaldi, Guido Grimaldi, s’han instal·lat bateries de liti amb una capacitat de més de cinc megavats-hora. Aquesta capacitat és, segons ha explicat Grimaldi, la mateixa de la qual disposen fins a 90 automòbils Tesla. La instal·lació d’aquestes bateries permeten alimentar al vaixell durant les seves escales en port, eviten la posada en marxa dels generadors dièsel i, per tant, desapareixen les emissions contaminants. Per part seva, la presidenta de l’Autoritat Portuària de Barcelona, Mercè Conesa, ha explicat que aquesta tecnologia evitarà l’emissió d’unes 106 tones anuals de NOx, xifra que representa prop del 4% de les emissions de tots els bucs durant la seva estada en port.

Entre les seves innovacions mediambientals, el vaixell també disposa de ‘scrubbers’ per a depurar els gasos d’escapament amb l’objectiu de complir amb la normativa IMO 2020, que entra en vigor l’any vinent i que limita les emissions de sofre dels vaixells. De fet, Guido Grimaldi ha assegurat que l’acompliment del ‘Cruise Roma’ en aquesta qüestió “és cinc vegades millor que el sol·licitat per la nova normativa internacional”. El ‘Cruise Barcelona’, l’embarcació bessona del ‘Cruise Roma’, comptarà amb les mateixes innovacions i està prevista el seu lliurament per part de Fincantieri a la fi d’aquesta primavera, segons ha explicat Grimaldi.

SOSTENIBILITAT I REDUCCIÓ DE COSTOS
El director comercial corporatiu de Short Sigui Shipping del grup Grimaldi ha reconegut que no només es tracta de ser més sostenibles, sinó que també els clients demanden una reducció dels costos. Per això, la remodelació de tots dos Ro-Pax s’ha encaminat també a dotar-los de major capacitat. En el ‘Cruise Roma’, s’ha introduït una secció de 29 metres de longitud durant els treballs en Fincantieri, la qual cosa ha permès allargar el vaixell fins als 254 metres. D’aquesta forma, ara disposarà d’una capacitat de 3.500 passatgers i 3.700 metres lineals de càrrega rodada, a més de 271 automòbils.