27 de febrero de 2024 | Actualizado 13:56

L’e-commerce posa de manifest la falta de recursos en les duanes

El gran volum de transaccions de comerç electrònic impossibiliten els controls eficients en les duanes, segons Alejandro Arola
Alejandro Arola durant la seva intervenció en la jornada

L’exponencial creixement del comerç electrònic ha posat de manifest la falta de recursos de les administracions duaneres a Espanya. Segons el president de la Fundación Aduanera, Alejandro Arola, el déficit ja es tractava de “un mal endèmic al nostre país”, però s’ha vist intensificat per l’e-commerce, restant-li competitivitat al sistema i, per tant, al país. El gran volum de transaccions a través d’internet impossibiliten portar un control eficient de les mercaderies que s’importen amb els actuals recursos. Així s’ha posat de manifest en la jornada ‘Comerç transnacional-economia digital: tributs i duanes’, organitzada per la Universitat Rovira i Virgili (URV).

La primera sessió d’aquesta jornada ha versat sobre comerç transnacional i ha comptat amb la presència d’Alejandro Arola, que ocupa també el càrrec de president de la Federació Internacional d’Operadors Econòmics Autoritzats (IFAEO), i que ha analitzat aquesta figura i el futur de la UE. Per a Arola, les duanes són els motors de l’economia d’un país i han de ser competitives. Per a aconseguir-ho ha apuntat dues claus: coneixement sobre la matèria, “que n’hi ha”, i recursos, “alguna cosa que a Espanya no tenim”.  Per part seva, el president de l’Agrupació per a la Promoció del Port de Tarragona (Apport) i conseller delegat d’Arola, Carlos Arola, ha analitzat quins són els reptes del comerç electrònic per a la duana. La falta de recursos, segons Carlos Arola, i la consegüent pèrdua d’ingressos que suposa no aplicar controls més eficients, també llastren la competitivitat de les empreses que sí que compleixen amb els requisits necessaris.

Per part seva, el cap de la dependència de Duanes i Impostos Especials de Tarragona, Jordi Solé, ha pronunciat una ponència sobre les iniciatives de la UE i l’Organització Mundial de Duanes sobre comerç electrònic. També ha participat en aquesta sessió el director de Domini Públic i Protecció Portuària del port de Tarragona, Josep Lluís Díez, que ha explicat el paper dels diferents operadors portuaris en el comerç internacional.