26 de julio de 2021 | Actualizado 12:54
Associació d’Agents Consignataris de Vaixells de Barcelona | Autoritats de celebració de l'esdeveniment

Els consignataris de Barcelona creuen clau el desenvolupament dels accessos ferroportuaris

L’associació ha celebrat el Dia de l’Agent Consignatari amb uns 200 directius i professionals vinculats al sector marítim i portuari a Catalunya

L’Associació d’Agents Consignataris de Vaixells de Barcelona ha organitzat la sèptima edició del Dia de l’Agent Consignatari el passat dijous, 13 de juny. En el marc de la celebració el president de l’entitat, Jordi Trius, ha assenyalat que la connectivitat del port i el transport intermodal són reptes  que l’autoritat portuària ha d’afrontar. Concretament, aquest últim ha explicat que és “clau” i que requereix “d’accessos viaris suficients i d’unes infraestructures ferroviàries modernes, potents i lligades a les terminals portuàries”.

L’esdeveniment ha coincidit amb el 99 aniversari de l’entitat i ha estat el punt de trobada d’uns 200 directius i professionals vinculats al sector marítim i portuari a Catalunya. En ell Trius ha comentat, respecte a les recents dades econòmiques del port, que aquest “ha estat capaç de satisfer les necessitats lògiques de la seva zona d’influència” després dels anys de crisis. Així mateix, ha assenyalat que les estratègies adoptades, així com les iniciatives públiques i privades que s’han dut a terme, han estat “encertades”.

Pel que fa a la indústria marítima, el president dels consignataris ha anunciat que perdura el desfasament entre l’oferta de capacitat dels vaixells i la demanda de transport marítim. A més, ha fet referència a les “guerres comercials” entre les grans potències econòmiques mundials que, segons ell, “està afectant els intercanvis comercials”.

“Som un actor central en l’activitat portuària, perquè la nostra funció de coordinar tots els serveis és el que dóna valor al sector”
Jordi Trius President de l’Associació d’Agents Consignataris de Vaixells de Barcelona

En l’àmbit més local, Trius ha valorat de forma positiva “l’avanç en el tema de l’estiba” i ha afirmat que ha donat “certa tranquil·litat al sector”. Així mateix, pel que fa als consignataris, ha sentenciat que “ens considerem un actor central en l’activitat portuària perquè la nostra funció de coordinar tots els serveis és el que dóna valor al sector i a la nostra professió”.

En la celebració, Trius ha finalitzat la seva intervenció fent referència als tres eixos de l’entitat: el reconeixement de la professió, la formació i la participació activa en la comunitat portuària. Respecte al primer, a més, ha destacat que “hem aconseguit que el març s’aprovés el Decret Llei que regula la figura del consignatari”, un pas que ha qualificat de “positiu” tot i que la llei “no cobreix totes les aspiracions del nostre col·lectiu”. Per això, ha expressat el seu desig que “es concreti millor el reglament que l’ha de complementar”.

“Si el port de Barcelona ha millorat el seu hinterland i foreland és precisament perquè els consignataris han actuat”
Mercè Conesa Presidenta del port de Barcelona

Per la seva banda, la presidenta del port de Barcelona, Mercè Conesa, ha assenyalat que els consignataris “són imprescindibles” per assolir els reptes que el sector té per davant que incouen, a més de la transformació digital, “la preservació del medi ambient i la sostenibilitat ambiental”. Per aquest motiu, ha considerat que el treball “ha de ser conjunt amb el port perquè les energies que s’utilitzin siguin més netes”. A més, ha afegit que “si el port de Barcelona ha millorat el seu hinterland i foreland és precisament perquè els consignataris han actuat” i que “son l’eix de transmissió entre el port i les navilieres”.

Finalment, el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, ha destacat dels consignataris que el seu treball “ha contribuït al creixement dels tràfics” i que són “els interlocutors que connecten el mar i la terra”. Pel que fa als reptes, ha coincidit en la necessitat de disposar d’accessos viaris i ferroviaris. En aquest sentit, ha posat de manifest que la Generalitat “està al costat de la reivindicació, però també està per la col·laboració amb el Govern central per ajudar a trobar solucions”.

“La Generalitat serà el col·laborador útil per resoldre els problemes del port de Barcelona”
Isidre Gavín Secretari d’Infraestructures i Mobilitat

No obstant això, altres reptes als quals es va referir Gavín van ser els relacionats amb la ingerència de les navilieres en certes activitats terrestres, que “generen una certa tensió entre l’estructura empresarial del sector”. En aquest sentit, ha explicat que la Generalitat serà “el col·laborador útil per resoldre tots aquests problemes”.

Trius ha explicat que el proper any serà el centenari de la seva creació i que durant aquest temps els consignataris sempre “han acompanyat el port de Barcelona i la seva comunitat portuària”. A més, ha destacat la vinculació dels consignataris “amb el port i amb l’activitat de navilieres i armadors, que amb el pas dels anys han triat els nostres molls per carregar i descarregar les mercaderies”.