27 de octubre de 2021 | Actualizado 15:48

El port de Barcelona busca “fer un salt d’escala” en la seva missió empresarial al Japó

L'Autoritat Portuària de Barcelona presenta en el SIL el potencial d'aquest país i les oportunitats que obre el nou tractat de lliure comerç UE-Japó
Manel Galán, cap de relacions internacionals i promoció del port de Barcelona, durant la seva intervenció | M.V.

L’Autoritat Portuària de Barcelona ha inaugurat aquest matí el seu espai en el SIL 2019 amb una conferència sobre el nou tractat bilateral entre la UE i el Japó. El port organitzarà el mes vinent de novembre la seva missió empresarial al país i el cap de relacions internacionals i promoció del port català, Manel Galán, ha aprofitat l’ocasió per a ressaltar la importància estratègica que suposa per a l’autoritat portuària: “Farem un salt d’escala amb el Japó”, ha assegurat.

Galán ha presentat el calendari provisional de la missió, que s’iniciarà a Kyoto. “És una ciutat referent, sobretot en el tema de medi ambient”, ha destacat. No obstant això, la inauguració oficial es realitzarà a Tòquio, amb una jornada empresarial i signatures de convenis entre les diferents associacions de la comunitat portuària. A més, s’establiran de manera paral·lela contactes bilaterals. “Les agendes de contactes són la part en la qual posem més obstinació, perquè les empreses que ens acompanyin surtin realment satisfetes”, ha manifestat el cap de relacions internacionals i promoció.

Entre altres, la missió també inclourà, com els anys anteriors, un seminari tècnic de duanes. “És un clàssic organitzar-ho, tant a petició dels nostres empresaris com dels empresaris locals, per ser un punt crític en el pas de mercaderies”, ha assenyalat Galán. El calendari tancarà amb una visita al port de Yokohama, especialitzat en l’entorn logístic i de transport, on hi haurà un intercanvi de presentacions i el port japonès oferirà una visió general dels sectors en els quals és més potent.

“Ens trobem en una conjuntura històrica d’acostament”
Naohito Watanabe Cònsol general del Japó a Barcelona

TRACTAT BILATERAL UE-JAPÓ
El cònsol general del Japó a Barcelona, NaohitoWatanabe, també ha participat en la conferència i ha assegurat que “ens trobem en una conjuntura històrica d’acostament”, quant a les relacions entre tots dos països es refereix. Fa 150 anys que es van establir, fet al qual se li suma l’entrada en vigor el mes de febrer passat del tractat de lliure comerç entre la Unió Europea i el Japó. “És un model econòmic basat en regles lliures i justes, i un bon exemple contra el proteccionisme”, ha afegit Watanabe.

Concretament, el tractat inclou un acord d’associació econòmica (EPA) i un altre d’associació estratègica (SPA). Es tracta del pacte de lliure comerç “més gran i avançat del món”, tal com l’ha qualificat Watanabe, perquè abasta a 635 milions de persones, el 40% del comerç mundial i un terç del PIB a nivell global, segons dades del ministeri d’Afers Exteriors del Japó.

A través d’aquest, des de la seva entrada en vigor s’han eliminat el 90% dels aranzels entre totes dues regions, percentatge que es preveu que creixi de manera progressiva en els pròxims anys. Com a exemple del seu bon funcionament, el cònsol japonès a Barcelona ha assenyalat que “l’exportació de cotxes japonesos de febrer a maig ha augmentat el 12%”.

RELACIÓ ENTRE EL PORT DE BARCELONA I JAPÓ
El Japó és el cinquè país asiàtic amb un major tràfic de contenidors amb Barcelona, i el quart en tones. “Actualment, disposem de nou línies marítimes regulars que ens uneixen amb els 17 principals ports del Japó, encara que Tòquio i Yokohama són amb els quals tenim una major relació”, ha explicat Galán. Aquestes línies reforcen els negocis de diferents operadors logístics i terminals japoneses en el port, com Nissan, Honda o Nippon Express.