20 de abril de 2021 | Actualizado 19:15

El SmartCatalonia Challenge 2019 premia un sistema d’alertes per contaminació marina

La solució tecnològica premiada permet afrontar episodis de contaminació abans que s'hagi estès a través de sensors en terra i boies
Guanyadors i jurat de la quarta edició del SmartCatalonia Challenge | M.V.

La startup Smalle Technologies ha estat guardonada amb el primer premi del SmartCatalonia Challenge 2019, valorat en 5.000 euros. L’equip de la Universitat de Barcelona ha estat seleccionat pel desenvolupament d’un sistema d’alertes automàtiques de contaminació marina a través del monitoratge en temps real. “Cada any, en el port de Barcelona, es produeixen unes 60 incidències per contaminació, més d’una per setmana”, ha explicat el membre de la startup Héctor Martín.

Avui dia, no existeix cap sistema de detecció automàtica de la contaminació en el port de Barcelona i, segons explica Martín, quan es percep de manera visual, “el problema ja s’ha estès”. Així, a través d’una xarxa de sensors en terra i en boies, que poden alimentar-se d’energia solar, el software detecta els hidrocarburs. En cas d’incidència per contaminació, s’envia al sistema i s’activen barreres per a contenir-lo fins que accedeixin els equips de neteja.

El segon premi, de 3.000 euros, s’ha assignat al projecte de Deep Solutions Software. Es tracta d’un producte que, a més de monitorar els vehicles del port, permet analitzar altres dades com el temps que romanen aturats o els aparcaments lliures, entre altres. Amb les dades recopilades, es pot extreure informació sobre amb quins ferries entren i surten els vehicles o fer estadístiques en funció de les companyies, així com marcar exactament la matrícula de cada vehicle.

Les startups Deep Solutions Software i Dronesteel han quedat en segon i tercer lloc, respectivament

Finalment, el tercer premi, dotat amb 2.000 euros, ha estat lliurat a la startup Dronesteel, que mitjançant un dron aquàtic permet monitorar en temps real la contaminació marítima per hidrocarburs a través de barimetria. A més, la startup 3D Modelling Studio, de la facultat d’arquitectura de la Universitat de Lisboa, ha estat triada per a realitzar una prova pilot en el port de Barcelona.

En la final del SmartCatalonia Challenge, han competit 10 pimes i startups tecnològiques d’un total de 65, en un concurs d’innovació oberta promogut pel departament de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya. Segons han informat des del Govern català, aquest any s’ha aconseguit un rècord de participació en doblegar el nombre de concursants respecte a l’edició anterior.